Przepis na zupę naprawdę warto wypróbować, ponieważ zaskakuje niespotykanym smakiem.
Do jej zrobienia
2,5 litra wywaru z kurczaka lub warzywnego,
2 średnie marchewki,
sok z 2-3 cytryn (do smaku),
ok. 200 ml śmietany 18 % do zupy,
ok. 100 g ryżu,
sól i pieprz,
świeża natka pietruszki.
Uwaga!
By śmietana nie zwarzyła się po wlaniu jej do wrzątku, należy najpierw trochę zupy odlać do małego garnuszka i tam zamieszać ze śmietaną. Taka śmietana, już nieco ogrzana nie zwarzy się, kiedy przelejemy ją do gorącej zupy w garnku.
Marchewki należy wcześniej obrać i pokroić w kostkę. Ryż do zupy gotujemy osobno, więc warto to zrobić wcześniej.
Zupę robi się banalnie. Do drobiowego wywaru wrzucamy marchewkę i gotujemy, aż zmięknie – zależnie od tego, czy gotujemy zupę z wiosennej, młodej marchewki czy z twardszej, zajmuje to od 5 do 15 minut. Kiedy marchewka będzie miękka wlewamy do zupy sok z cytryny, gotujemy, zabielamy śmietaną i gotowe.
Zupę cytrynową podajemy z ryżem, posypujemy świeżą zieleniną. Najlepiej smakuje, kiedy dodamy do niej mięso z kurczaka, na którym gotowaliśmy wcześniej wywar. Mięso lekko przesmażamy, doprawiamy solą i pieprzem albo z ziołami i wkładamy do niezabielonej jeszcze zupy. Musi przesiąknąć kwasotą cytrynowego soku.
Zupa cytrynowa orzeźwia i zawiera dużo witaminy C. Cudownie smakuje zrobiona z pierwszej, najmłodszej marchewki.
Znacie inne przepisy na zupę cytrynową? Podzielcie się nimi w komentarzach.