Do przygotowania sałatki
1 kg zielonych pomidorów,
2 średnie cebule,
1 średnia papryka, najlepiej czerwona,
1/2 litra wody,
1/2 szkl. octu jabłkowego,
1 łyżka soli,
7 łyżek cukru,
4 liście laurowe,
3 ziarenka ziela angielskiego,
pieprz do smaku.
Uwaga!
Do takiej pomidorowej sałatki możemy dodać białą kapustę, marchewkę pokrojoną w krążki i pietruszkę. Można do niej dodać więcej papryki – w różnych kolorach, wtedy sałatka wygląda ciekawiej.
Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki. Potem pokroić je na plasterki. Niektórzy radzą najpierw zielone pomidory posolić i odstawić na dobę, ponieważ to podobno pozbawia je zanieczyszczeń. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w kostkę.
Wodę gotujemy z octem, cukrem, liśćmi laurowymi, solą i zielem angielskim. Warzywa wkładamy do miski (takiej, by można było zalać wrzątkiem), a potem od razu do słoików – w równych proporcjach. Posypujemy pieprzem. Tak przygotowane zalewamy gorącą wodą z octem. Zakręcamy słoiki (lub szczelnie przykrywamy garnek/miskę) i odstawiamy. Słoiki wekujemy, jeśli chcemy, by sałatka była dobra zimą. Nawet jeśli robimy sałatkę do zjedzenia od razu, w garnku lub misce, musimy poczekać kilka godzin aż wszystko się przegryzie. Trwa to co najmniej 2 godziny, aż zalewa wystygnie.
Znacie inny przepis na przetwory z zielonych pomidorów? Podzielcie się nim w komentarzu.