W domowych hodowlach żyją zwykle ok. 1 roku. Można je trzymać w akwariach lub terrariach. Jako wyściółki używamy piasku lub torfu. Optymalna temperatura to ok. 21 stopni C, nie zapominajmy o utrzymaniu właściwej wilgotności, spryskujmy terrarium ok. 2 razy dziennie, w ten sposób dostarczymy też patyczakom niezbędną im wodę do picia. Spijają krople ze ścianek terrarium lub z liści.
Najważniejszym elementem wystroju terrarium powinny być gałązki zapewniające im środowisko zbliżone do naturalnego. Patyczaki można trzymać w grupach, jeśli jednak jest ich zbyt wiele na małej powierzchni, mogą odgryzać sobie nawzajem czułki i nogi.
Karmimy je liśćmi drzew owocowych, lipy, trzykrotką (ten rodzaj pokarmu sprawdza się zwłaszcza zimą). Nie podajemy im liści bluszczu, które mogą być trujące, można podawać liście sałaty pod warunkiem, że nie jest pryskana środkami owadobójczymi.
Patyczaki rozmnażają się przede wszystkim przez partenogenezę, większość osobników to samice (nie potrzebują samca do rozmnażania się). Ze złożonych jaj po ok. 2 miesiącach wylęgają się młode. Wyklute patyczaki najlepiej oddzielić od dorosłych osobników do czasu pierwszej wylinki.
Uwaga!
Te ciekawe zwierzęta są bardzo łatwe w hodowli i stanowią fantastyczny gatunek do obserwacji.
Macie zamiar hodować albo już hodujecie patyczaki? Dlaczego zdecydowaliście się właśnie na nie? Podzielcie się swoimi opiniami.