Aby urozmaicić nieco kuchnię staropolską, można przygotować barszcz z dodatkiem imbiru. Imbir świetnie pasuje do buraków, o czym nie wszyscy wiedzą.
Robienie barszczu na zakwasie trzeba podzielić na etapy.
1 kg buraków,
główka czosnku,
pieprz,
sól, ok.
2–3 l wody,
5 ziarenek ziela angielskiego,
3 liście laurowe,
3 cm korzenia imbiru.
Buraki najpierw myjemy, obieramy i pieczemy w piekarniku. Pieczenie w 200 st. C powinno trwać godzinę. Dopiero po upieczeniu kroimy je i wrzucamy do dużego słoja. Dodajemy do nich przyprawy, zalewamy wrzątkiem w podanej wyżej ilości i szczelnie zakręcamy. Odstawiamy na tydzień w ciemne i chłodne miejsce. Po tym czasie odcedzamy przez lnianą szmatę, ligninę lub płótno. Mamy gotowy zakwas – sok z buraków. To na nim możemy ugotować barszcz. Zakwas z 1 kg buraków wystarczy na kilka porcji – na 10 litrów barszczu.
Składniki, które będą dodatkowo potrzebne na barszcz – włoszczyzna (bez kapusty), sól, pieprz, kolejny kawałek korzenia imbiru, liść laurowy, ziele angielskie.
Należy ugotować bulion z włoszczyzny, a następnie do odszumowanego, warzywnego wywaru dodać odpowiednią ilość, zależnie do upodobań, porcję wywaru buraczanego. Barszczu jak wiadomo, nie wolno zagotować! Straci wtedy kolor. Nie należy go też przykrywać.
Do barszczu świetnie pasują paszteciki z kapustą i grzybami.
Znacie inny przepis na kiszony barszcz? Podzielcie się nim w komentarzu.