Do wykonania marynaty z miodem
7 goździków, które rozgniatamy w moździerzu, 3–4 kulki jałowca rozgniecione w moździerzu, łyżeczka mielonego kminku, łyżeczka pieprzu Cayenne, łyżeczka soli, 2 łyżki sosu słodko-pikantnego chilli, 1 łyżka sosu czosnkowego chilli, łyżka miodu, łyżka octu winnego, 1/2 szkl. oliwy.
Mięso kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Z wyżej wymienionych składników robimy marynatę. Jeśli miód jest gęsty, lekko go podgrzewamy, aż stanie się płynny. Mieszamy mięso z marynatą, najlepiej ręką, by przyprawy równo przylegały do mięsa i odstawiamy pod przykryciem na co najmniej 12 godzin. Marynata jest pyszna. Trzeba uważać przy grillowaniu, ponieważ miód łatwo się przypala.
Do wykonania marynaty piwnej
1/2 litra piwa,
2 liści laurowych,
5 rozgniecionych ziaren ziela angielskiego,
tyluż ziaren jałowca,
pieprzu,
oliwa,
musztarda sarepska.
Marynatę piwną przygotowujemy podobnie, zalewając w misce mięso. W marynacie piwnej karkówka musi spędzić co najmniej dobę.
Fot. sxc.hu
Ostatnią marynatą będzie dość specyficzna marynata z pieczarkami. Do jej wykonania
Będzie potrzebne:
0,5 kg średnich pieczarek,
duża papryka czerwona,
nieduża papryka zielona,
3 średnie cebule,
oliwa,
gotowa przyprawy do karkówki.
W tym wypadku musimy przygotować mięso, posiekać cebulę, paprykę i pieczarki obrane ze skórek. Wrzucamy wszystko do miski, zalewamy oliwą, dodajemy musztardę według upodobań, zasypujemy przyprawą i odstawiamy. Mięso pieczemy normalnie na grillu, warzywa na aluminiowych tackach. Ta wersja jest pikantna.
Znacie inny przepis na marynatę do karkówki? Podzielcie się nimi w komentarzach.