Zupa w smaku jest wyborna, inna niż wszystkie zupy świąteczne i zupy gotowane na co dzień.
Do jej zrobienia
1 l mleka o dowolnej zawartości tłuszczu, choć im więcej tłuszczu, tym lepiej,
30 dkg zmielonego maku (przygotowanego wcześniej – namoczonego, zmielonego dwukrotnie),
1 paczka rodzynek,
1 opakowanie cukru waniliowego,
3 łyżki miodu, najlepiej lipowego (zupełnie nie nadaje się miód gryczany).
Zupa z maku jest zupą mleczną, o słodkim smaku. Jest banalna w przygotowaniu. Wszystkie składniki należy połączyć ze sobą. Mak zalewamy mlekiem, wrzucamy do niego rodzynki i wsypujemy cukier waniliowy. Zupę gotujemy na małym ogniu, delikatnie mieszając, aż do momentu kiedy rodzynki napęcznieją, nasiąkną mlekiem. Wtedy dodajemy miód i mieszamy, by się rozpuścił.
Zupa jest właściwie gotowa. Taką zupę podajemy z lanymi kluskami, można też kupić gotowy, drobniutki makaron w kształcie ziarenek ryżu. Oczywiście, makaron musimy wcześniej ugotować, ewentualnie dodać do zupy – ugotuje się wtedy w niej i pięknie przesiąknie smakiem mleka i miodu.
Zupę polecamy szczególnie najmłodszym. Jest słodka i powinna im smakować. Nie próbujmy jednak oferować jej osobom, które nie lubią mleka, miodu lub maku.
Znacie inny przepis na zupę makową? Podzielcie się nim w komentarzu.