Prosty sos pomidorowy do gołąbków można zrobić w domu na bazie koncentratu pomidorowego.
2–3 łyżki stołowych koncentratu,
0,5 l wody,
warzywna kostka rosołowa,
2 łyżki mąki,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
świeża bazylia,
pieprz oraz łyżkę masła.
W połowie ilości wody gotujemy i rozpuszczamy kostkę rosołową. Kiedy się rozpuści do wody wkładamy kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Najlepiej kupić koncentrat dość słodki, wtedy sos będzie lepszy. Warto też sprawdzać faktyczną zawartość pomidorów w koncentracie.
W drugim garnuszku gotujemy resztę wody z mąką, ciągle mieszając. Kiedy woda zacznie wrzeć dokładamy do gotowania masło i mieszamy, aż się rozpuści. Wtedy do garnuszka dolewamy zawartość drugiego – z sosem pomidorowym. Mieszamy, doprawiamy pieprzem i listkami bazylii (lub bazylią suszoną), można dorzucić też innych ziół – oregano, szałwii, lubczyku. Aby zrobić bardziej pikantną wersję można dodać ostrej czerwonej papryki. Niektórzy zdecydowanie wolą sosy zabielane, dlatego można zrobić sos na śmietanie.
Jeśli preferujemy gładkie sosy, można powstałą masę lekko ostudzić i zmiksować – będzie wtedy aksamitna i delikatna.
Sos pasuje do wszystkiego. Do gołąbków wprost idealnie, ale spokojnie można używać go również jako zwykłego ketchupu – do frytek, parówek, nawet jako sosu do pizzy.
Znacie inny przepis na sos do gołąbków? Podzielcie się nim w komentarzu.