Styl życia kluczem do sukcesu
Niewątpliwie na profilaktykę choroby wieńcowej składa się prawidłowa dieta. Oto kilka najważniejszych zasad żywieniowych. Posiłki powinniśmy spożywać regularnie, w liczbie 4-5 na dobę. Podstawowym źródłem energii powinny być dla nas złożone węglowodany zawarte w produktach zbożowych, płatkach kukurydzianych, musli, kaszach, makaronach. Zaleca się, aby w ciągu dnia wypijać dwie szklanki mleka, bądź produktów mlecznych – jogurtów, kefirów. Mięso w menu codziennym powinno się znaleźć raz na dobę. Najzdrowsze jest chude mięso, drób i ryby. Jeśli chodzi o te ostatnie winniśmy jeść także ryby tłuste, gdyż w nich zawarte są kwasy omega. Bez ograniczeń, o każdej porze dnia możemy jeść warzywa, są one niskokaloryczne, zawierają witaminy i mikroelementy, a także antyoksydanty.
Powinniśmy jeść dużo owoców, ale pamiętajmy, że należy z umiarem jeść zwłaszcza te bardzo słodkie. Ograniczajmy tłuszcze zwierzęce, a także produkty, które zawierają dużo cholesterolu np. jaja. Istnieją jeszcze dwie substancje, nazywane żartobliwie „białe śmierci”, czyli sól i cukier. Może niektórych zdziwi ten fakt, ale normalna dieta zawiera wystarczającą w zupełności naszemu organizmowi ilość soli. Dosalanie potraw jest niezdrowe, bo sól zatrzymuje wodę w ciele człowieka i podnosi ciśnienie krwi. Jeśli chodzi o słodycze, są pyszne, ale powinny się pojawiać w naszej diecie sporadycznie. Ilość kalorii spożywanych na dobę należy dostosować do płci, wieku, rodzaju wykonywanej pracy i aktywności fizycznej. Jeśli chodzi o alkohol, to najlepsza zasada brzmi – wszystko jest dla ludzi, ale należy zachować umiar. Najzdrowsze ze względu na zawarte w nim antyoksydanty jest wytrawne czerwone wino. Wiadomo, że lampka wina wypijana od czasu do czasu jest wskazana. Natomiast spożywanie alkoholu wysokoprocentowego, w dużych ilościach, codziennie bądź bardzo często jest istotnym czynnikiem ryzyka choroby wieńcowej.
Kolejna złota zasada brzmi „stop smoking, keep walking”. I rzeczywiście palenie papierosów istotnie przyczynia się do rozwoju choroby wieńcowej, ale także jest najważniejszym czynnikiem ryzyka raka płuc. Regularna, systematyczna i umiarkowanie nasilona aktywność fizyczna jest źródłem samych korzyści dla każdego człowieka. Szczególnie poleca się sporty, w których uprawianie angażują się mięśnie całego ciała, a one same nie są związane z ryzykiem powikłań po ćwiczeniach. Do takich sportów należy pływanie, szybki marsz, spacerowanie, jazda na rolkach, jazda na rowerze. Ważna jest walka z nadwagą, ważne jest, aby BMI mieściło się w normie. Oczywiście wszechobecny stres, który jest symbolem życia codziennego większości z nas, nie wpływa korzystnie na nasze serca, warto zatem znaleźć własną skuteczną metodą na walkę z nim.
W taki sposób dzięki zbilansowanej diecie, nie paleniu papierosów, utrzymywaniu prawidłowej masy ciała i aktywności fizycznej każdego dnia mamy realny wpływ na czynniki ryzyka choroby wieńcowej. Styl życia pozwala na obniżenie poziomu cholesterolu LDL we krwi, a podwyższenie „dobrego” cholesterolu HDL, zmniejszamy stężenie triglicerydów we krwi i poprawiamy metabolizm glukozy.
Nie wszystko możemy zmienić
Pamiętajmy, że wyróżnia się grupę czynników choroby wieńcowej, które są od nas niezależne. Wśród nich znajduje się wiek – u pań powyżej 55 roku życia, u panów po 45 roku życia, płeć – mężczyźni są bardziej podatni na choroby sercowo-naczyniowe, obecność w rodzinie przypadków choroby niedokrwiennej serca. Ryzyko zwiększone jest także u osób leczonych z powodu nadciśnienia tętniczego, miażdżycy i cukrzycy, dlatego właśnie one powinny prowadzić zdrowy tryb życia i stosować się do zaleceń lekarza prowadzącego.
Palicie? Dbacie o swoją dietę? Jak zapobiegacie chorobie wieńcowej? Podzielcie się swoimi doświadczeniami.