Jak przygotować syrop z buraka? Znane są powszechnie dwa spoosby na jego wykonanie:

Sposób I.

Składniki: 75 dag surowych buraków, 25 dag cukru (można zastąpić miodem), opcjonalnie cytryna

Przygotowanie: Buraki obierz, a następnie pokrój na drobne kawałki bądź zetrzyj na tarce. Zasyp je cukrem, dodaj sok z cytryny (3-4 łyżki) i odstaw na jeden dzień w ciepłe miejsce. Po tym czasie burak puści sok i syrop będzie gotowy. Należy pić dwa razy dziennie po jednej łyżeczce.

Sposób II.

Składniki: 1 surowy burak, cukier (biały lub brązowy)

Przygotowanie: Oczyść buraka, ale nie obieraj ze skórki. Następnie wydrąż w nim otwór o takiej wielkości, żeby zmieściły się w nim 2-3 łyżeczki cukru. Nagrzej piekarnik do 200 stopni i wsadź buraka. Wyjmij, kiedy cukier się już rozpuści, czyli po około pół godzinie. W ten sposób w wydrążonym otworze powstanie syrop. Zlej go do słoiczka i podawaj po przestudzeniu.

Niezależnie od tego, którym sposobem przyrządzimy syrop, jedno jest pewne: świetnie smakuje! Próbowaliście już? A może znacie inne warianty syropu z buraka? Podzielcie się nimi w komentarzach!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here