Syrop z mniszka lekarskiego pomaga w problemach z układem oddechowym ze względu na swoje właściwości przeciwwirusowe i antybakteryjne. Sięgnij po niego, kiedy męczy Cię kaszel, chrypka, ból gardła bądź masz stan zapalny jamy ustnej. Zalecany jest także w infekcjach dróg moczowych. Jako naturalny środek leczniczy wspomagająco może być stosowany w przypadku schorzeń wątroby, woreczka żółciowego oraz miażdżycy. Syrop z mniszka lekarskiego należy również spożywać, kiedy chcemy oczyścić nasz organizm z toksyn.

Jak go przygotować? Przede wszystkim będziesz potrzebować aż 400-450 kwiatów mniszka lekarskiego. Zbierz je najlepiej na łące. Mlecze na polach mogą być bowiem skażone pestycydami, a w okolicy dróg spalinami samochodowymi. Najlepsza pora zbiorów i przyrządzenia syropu to maj, kiedy kwiaty są dojrzałe. Ważne jest także, aby zbierać je w słoneczny dzień tuż przed południem, gdyż wtedy są najbardziej otwarte. Pamiętaj, żeby w domu uważnie je przejrzeć i pozbyć się owadów.

Do przygotowania syropu potrzebujesz: 400-450 kwiatów mniszka lekarskiego, 1 dużą cytrynę, 1 litr wody i 1 kilogram cukru.

Przygotowanie: Do dużego garnka wlej litr wody i dodaj kwiaty. Następnie zagotuj i pozostaw na ogniu około 15 minut. Odstaw na 24 godziny, najlepiej w chłodne miejsce. Po tym czasie wywar przelej przez sitko. Wyciśnij także wodę z kwiatów. Następnie dodaj sok z cytryny i cukier. Wywar gotuj bez pokrywki jeszcze 2-3 godziny, aż zgęstnieje i nabierze konsystencji syropu. Rozlewamy do wyparzonych słoików i gotowe!

W jakich dawkach spożywać syrop? Zaleca się 2-3 łyżeczki dziennie. Można używać go jako zamiennika cukru do słodzenia herbaty bądź smarować nim chleb.

Przygotowywaliście kiedyś syrop z mniszka lekarskiego? Macie go w swojej domowej apteczce?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here