Z pomocą przychodzą wówczas enzymy, które rozbijają cukry złożone na cukry proste. W przypadku laktozy, taki enzym nazywamy laktazą. Jej zadanie polega właśnie na rozkładaniu tego dwucukru na cząsteczki cukrów prostych. Proces ten ma miejsce w jelicie cienkim człowieka. Nietolerancja laktozy oznacza taki stan, kiedy w organizmie nie ma lub też jest zbyt mało laktazy i w związku z tym dwucukier nie może być rozłożony.
Najczęściej objawy zaczynają się pojawiać w okresie dojrzewania lub u młodych dorosłych. Dzieje się tak, gdyż im człowiek starszy, tym mniej laktazy produkuje. Nie wolno jednak zapomnieć, że nietolerancja laktozy może dotyczyć także niemowląt, wtedy mówimy o typie wrodzonym. Jakie symptomy mogą przemawiać za nietolerancją laktozy? W rozpoznaniu tej patologii ważne jest powiązanie dwóch faktów: spożycia mleka i występowania po kilku godzinach objawów. Wśród nich są biegunka, uczucie, że brzuch jest wzdęty, nagłe skurcze odczuwane w obrębie brzucha, oddawanie gazów. Aby ostatecznie rozpoznać nietolerancję laktozy należy wykonać np. test tolerancji laktozy, wodorowy test oddechowy.
Aby zapobiec występowaniu tych przykrych dolegliwości, należy stosować odpowiednią dietę, która jest najlepszym lekarstwem w przypadku nietolerancji laktozy. Oczywiście opierać się powinna na wyeliminowaniu bądź ograniczeniu produktów zawierających laktozę. Przede wszystkim chodzi o mleko, a także jego przetwory. Również śmietana, serki homogenizowane, mleko w proszku, napoje zawierające mleko, lody powinny być zredukowane. Pozytywna wiadomość dotyczy jogurtów, po przebadaniu ich przez specjalistów okazało się, że zawierają one niewiele laktozy, a zatem dopuszcza się je w diecie tej grupy osób. Podobnie jest w przypadku twardych serów.
W sklepach można też pytać o mleka z dodatkiem laktazy, po których objawy kliniczne nie powinny się pojawić. Pamiętać należy, że nietolerancja laktozy nie ogranicza spożywania wielu produktów, takich jak: warzywa, owoce, chleb, mięso, ryby, makarony, ryż. Osoby, które cierpią z powodu nietolerancji laktozy, powinny wyrobić w sobie nawyk sprawdzania etykietek i składów produktów. Może się okazać, że podobne produkty, wytworzone przez różne firmy różnią się tym, iż w składzie jednych jest mleko, a w innych go nie ma.
Każdy pacjent z nietolerancją laktozy ma nieco inny przebieg tego schorzenia, oznacza to, że u niektórych objawy pojawią się nawet po niewielkiej ilości mleka, a u innych dolegliwości pojawią się po większej ilości, np. szklance. Dlatego warto poobserwować, jak reaguje nasz organizm, aby poznać jego możliwości i ograniczenia. To pomoże nam w zastosowaniu indywidualnie założeń żywieniowych.
Uwaga!
Jeśli ktoś nie wyobraża sobie życia bez mleka, może spróbować przyjmować tabletki zawierające laktazę przed planowanym posiłkiem. Są one dostępne w aptekach.
Cierpicie na nietolerancję laktozy? Jak ją u siebie odkryliście? Jakie objawy Was zaniepokoiły? Podzielcie się swoimi doświadczeniami.