Do upieczenia ciasta na prawdziwe napoleonki będą potrzebne:

1 margaryna 200 g
3 szklanki mąki
3/4 szklanki kwaśnej śmietany
1 łyżka smalcu
1 żółtko

Do wykonania kremu będą potrzebne:

1/2 litra mleka
1/2 kostki masła (około 100 gram)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
2 opakowania cukru waniliowego
2 jajka

Najpierw należy upiec ciasto. W tym celu trzeba pokroić margarynę o temperaturze pokojowej na niewielkie kawałki, połączyć z pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto, aby było elastyczne i nie kleiło się do rąk. Dzielimy je na pół, każdą z części cienko rozwałkowujemy i oddzielnie pieczemy je na złoty kolor.

Przygotowanie kremu rozpoczyna się od roztarcia wszystkich składników z rozmieszanymi jajkami i dodania do całości pół szklanki mleka. Pozostałą część mleka należy zagotować i dodać do niego rozmieszane składniki – gotować, aż do uzyskania budyniu. Kiedy będzie jeszcze gorący, mieszamy go z masłem.

Kiedy ciasto upiecze się i wystygnie, należy ułożyć na jednej jego części masę, przykryć drugą częścią i odstawić do stężenia. Z wierzchu posypujemy cukrem pudrem i podajemy pokrojone na kwadratowe porcje.

Z koeli przepis na napoleonki nie wymagające pieczenia podaje, iż będą potrzebne:

1 litr mleka
1/2 kostki masła (około 100 gram)
2 paczki krakersów
1 szklanka mąki pszennej
4 żółtka
1 szklanka cukru
2 torebki cukru waniliowego

Połowę mleka należy zagotować i dodać do niego cukier oraz masło. Kiedy się zagotuje, dodajemy również rozmieszane w pozostałej części mleka żółtka, cukier waniliowy i mąkę. Całość gotujemy nieustannie energicznie mieszając, aż zgęstnieje. Na ułożone w formie krakersy wykładamy niezbyt już gorącą masę, z wierzchu zaś układamy kolejną warstwę krakersów (po jednym opakowaniu na jedną warstwę) i odstawiamy w chłodne miejsce, żeby stężało. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem z wierzchu i – podobnie jak wcześniej – kroimy w kwadratowe, niezbyt duże porcje.

Znacie inny przepis na napoleonki? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułMus czekoladowy – przepis
Następny artykułPanna cotta – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here