Do jego wykonania będą potrzebne:
100 gram czekolady mlecznej
1 łyżka masła
4 żółtka
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
4 białka bita śmietana w sprayu lub śnieżka wykonana samodzielnie
szczypta soli
wiórki czekoladowe
Czekoladę należy połamać na niewielkie kawałki, przełożyć do niezbyt dużego rondelka i roztopić razem z masłem. W niskim, ale szerokim rondelku zagotowujemy wodę, umieszczamy na garnku metalową miseczkę i ubijamy w niej żółtka z cukrem pudrem na gęsty krem. Następnie należy połączyć je z rozpuszczoną czekoladą i startą skórką pomarańczową. Białka należy ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. 2 łyżki piany dodajemy do masy czekoladowej i dokładnie ucieramy, natomiast pozostałą część piany należy delikatnie wmieszać w masę. Mus rozkładamy do pucharków i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Przed podaniem można udekorować deser bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi.
Smakołyk ten można bez problemu urozmaicić, wedle uznania. Doskonale będzie smakował również z dodatkiem orzechów laskowych, bakalii czy udekorowany truskawkami bądź malinami, które świetnie komponują się ze smakiem czekolady. Dobrym pomysłem będzie również dodanie do czekoladowej masy odrobiny aromatycznego alkoholu. Możliwości jest całe mnóstwo, wszystko zależy od pomysłowości.
Znacie inny przepis na mus czekoladowy? Podzielcie się nim w komentarzu.