Do jego wykonania będą potrzebne:

100 gram czekolady mlecznej
1 łyżka masła
4 żółtka
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka skórki pomarańczowej
4 białka bita śmietana w sprayu lub śnieżka wykonana samodzielnie
szczypta soli
wiórki czekoladowe

Czekoladę należy połamać na niewielkie kawałki, przełożyć do niezbyt dużego rondelka i roztopić razem z masłem. W niskim, ale szerokim rondelku zagotowujemy wodę, umieszczamy na garnku metalową miseczkę i ubijamy w niej żółtka z cukrem pudrem na gęsty krem. Następnie należy połączyć je z rozpuszczoną czekoladą i startą skórką pomarańczową. Białka należy ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. 2 łyżki piany dodajemy do masy czekoladowej i dokładnie ucieramy, natomiast pozostałą część piany należy delikatnie wmieszać w masę. Mus rozkładamy do pucharków i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Przed podaniem można udekorować deser bitą śmietaną i wiórkami czekoladowymi.

Smakołyk ten można bez problemu urozmaicić, wedle uznania. Doskonale będzie smakował również z dodatkiem orzechów laskowych, bakalii czy udekorowany truskawkami bądź malinami, które świetnie komponują się ze smakiem czekolady. Dobrym pomysłem będzie również dodanie do czekoladowej masy odrobiny aromatycznego alkoholu. Możliwości jest całe mnóstwo, wszystko zależy od pomysłowości.

Znacie inny przepis na mus czekoladowy? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułMuffinki z białym serkiem – przepis
Następny artykułNapoleonki – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here