Poniżej przedstawiam przepis na jego wykonanie, jednak należy powiedzieć, iż sposobów na podanie panna cotta i jej udekorowanie jest prawie tyle, ile kucharek, cukierników i pań domu. Wszystko tak naprawdę zależy od ulubionego smaku, owoców i gustu. Można więc z czystym sumieniem poeksperymentować.

Wykonany deser wystarcza dla 4 osób. Do jego przygotowania będą potrzebne:

250 ml mleka
250 ml śmietany kremówki 36%
100 gram cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1 łyżka rumu lub słodkiego białego wina
laska wanilii lub cukier waniliowy

Przez 10 minut należy moczyć zalaną zimną wodą żelatynę, w osobnym garnku należy zagrzać mleko, odstawić je z ognia i rozpuścić w nim żelatynę. W innym naczyniu podgrzewamy na małym ogniu śmietanę z dodatkiem cukru pudru i, przekrojonej wzdłuż, laseczki wanilii. Po chwili, kiedy śmietana jest już mocno ciepła, jednak nie zagotowana, należy wyjąć z niej wanilię i wlać ją do mleka z rozpuszczoną żelatyną. Wedle uznania można dodać do roztworu rum lub wino i przelać do małych foremek. Następnie odstawiamy całość do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Deser doskonale smakuje z truskawkami lub sosem truskawkowym albo udekorowany malinami lub listkami mięty.

Znacie inny przepis na Panna cottę? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułNapoleonki – przepis
Następny artykułPapryka faszerowana mięsem mielonym – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here