Do zrobienia faszerowanej papryki najlepsza będzie czerwona, ponieważ jest najbardziej aromatyczna i najlepiej komponuje się smakowo. Zamiast ryżu farsz można wykonać również z kaszy gryczanej, papryka jest wtedy równie smaczna. Natomiast papryki, które wybieramy do tego przepisu, powinny być stosunkowo kształtne i regularne, raczej niskie i szerokie niż wysokie – aby wyglądały jak małe miseczki, ładnie i estetycznie.

Do zrobienia papryki faszerowanej mięsem mielonym będą potrzebne:

8 strąków czerwonej masywnej papryki
20 dag wieprzowiny
1/2 szklanki bulionu
2 łyżki oliwy
łyżka przecieru pomidorowego
10 dag ugotowanego ryżu
1 jajko
cebulka
łyżka masła
sól, pieprz do smaku
masło do wysmarowania naczynia

Cebulę należy obrać i posiekać, a następnie podsmażyć na maśle, uważając, aby się nie spaliła. Mięso mielmy, dodajemy do niego podsmażoną cebulkę, całość mieszamy z ryżem i jajkiem, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Strąki papryki należy umyć, ściąć z nich wierzch, wydrążyć gniazdo nasienne, nałożyć farsz i przykryć odciętymi wcześniej „kapeluszami”. Przekładamy wszystkie papryki do żaroodpornego naczynia wysmarowanego wcześniej masłem, wlewamy do niego bulion wymieszany z przecierem pomidorowym, skrapiamy oliwą i pieczemy przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas polewając paprykę bulionem z dna naczynia.

Znacie inny przepis na paprykę faszerowaną? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPanna cotta – przepis
Następny artykułJak peklować mięso?

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here