Do zrobienia faszerowanej papryki najlepsza będzie czerwona, ponieważ jest najbardziej aromatyczna i najlepiej komponuje się smakowo. Zamiast ryżu farsz można wykonać również z kaszy gryczanej, papryka jest wtedy równie smaczna. Natomiast papryki, które wybieramy do tego przepisu, powinny być stosunkowo kształtne i regularne, raczej niskie i szerokie niż wysokie – aby wyglądały jak małe miseczki, ładnie i estetycznie.
Do zrobienia papryki faszerowanej mięsem mielonym będą potrzebne:
8 strąków czerwonej masywnej papryki
20 dag wieprzowiny
1/2 szklanki bulionu
2 łyżki oliwy
łyżka przecieru pomidorowego
10 dag ugotowanego ryżu
1 jajko
cebulka
łyżka masła
sól, pieprz do smaku
masło do wysmarowania naczynia
Cebulę należy obrać i posiekać, a następnie podsmażyć na maśle, uważając, aby się nie spaliła. Mięso mielmy, dodajemy do niego podsmażoną cebulkę, całość mieszamy z ryżem i jajkiem, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Strąki papryki należy umyć, ściąć z nich wierzch, wydrążyć gniazdo nasienne, nałożyć farsz i przykryć odciętymi wcześniej „kapeluszami”. Przekładamy wszystkie papryki do żaroodpornego naczynia wysmarowanego wcześniej masłem, wlewamy do niego bulion wymieszany z przecierem pomidorowym, skrapiamy oliwą i pieczemy przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas polewając paprykę bulionem z dna naczynia.
Znacie inny przepis na paprykę faszerowaną? Podzielcie się nim w komentarzu.