Właśnie ze względu na swój smak dodaje się je do ciasta mieszając z innymi orzechami bądź migdałami. Nadają wypiekom zielony kolor i z tego powodu używa się ich do przyrządzenia efektownie wyglądających lodów czy kremów.
225 g cukru pudru
skórka starta z jednej cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
4 jajka
100 g zmielonych migdałów
100 g zmielonych niesolonych pistacji
50 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g posiekanych pistacji
4 łyżki cukru pudru
łyżka soku z jednej cytryny
masło do wysmarowania foremki
bułka tarta do wysypania foremki
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Keksówkę posmarować masłem i wysypać bułką tartą. W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, mielone migdały i mielone pistacje. W drugiej, większej misce masło utrzeć mikserem na puszysty krem, stopniowo dodać cukier, następnie skórkę z cytryny i ekstrakt z wanilii. Wbić po jednym jajku, po każdym z nich dobrze mieszając masę. Dodać stopniowo mąkę wymieszaną z pozostałymi składnikami. Ciasto przelać do keksówki, wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 40 minut, sprawdzić pod koniec cienkim, drewnianym patyczkiem stan ciasta. Jeśli na patyczku jest jeszcze wilgotna masa, ciasto należy jeszcze chwilę podpiec.
Po wyjęciu z piekarnika przygotować lukier: sok z cytryny podgrzać, dodać cukier puder i posiekane orzeszki, polać ciepłe ciasto, zostawić do ostygnięcia. Jeśli lukier jest za rzadki, dodać kolejną porcję cukru pudru. Jeśli jest za gęsty rozrzedzić kilkoma kroplami soku z cytryny.
Fot. Agnieszka Pietnoczka
Znacie inny przepis na ciasto pistacjowe? Podzielcie się nim w komentarzu.