50 g masła
50 g cukru pudru
szczypta soli
1 jajko
4 dojrzałe gruszki
3 łyżki cukru
sok z 1 cytryny
120 ml mleka
120 ml słodkiej śmietany 30 -36 %
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki cukru
cukier do posypania
4 jajka
1 płaska łyżeczka mąki
Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, wsypać sól, cukier puder, wkroić masło, wymieszać wszystko palcami, tworząc grudki, dodać jajko i wyrobić ciasto, aż nabierze zwartej konsystencji. Zawinąć w folię i schłodzić na godzinę w lodówce.
Gruszki umyć, obrać i spryskać sokiem z cytryny. Przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, włożyć do garnka, wlać 3 łyżki wody, wsypać 3 łyżki cukru i dusić ok. 5 minut.
Mleko, śmietanę, ekstrakt z wanilii i dwie trzecie cukru zagotować w drugim garnku. W miseczce ubić jajka z pozostałym cukrem, następnie wmieszać mąkę i wlać do wrzącego mleka ze śmietaną cały czas mieszając, by nie powstały grudki, odstawić do ostygnięcia. Od czasu do czasu zamieszać masę.
Po upływie godziny ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na bardzo cienki placek, wylepić nim formę do tarty, wstawić do lodówki na 30 minut, po czym nakłuć kilkanaście razy ciasto widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, zapełnić ziarnami fasoli i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec 15 minut, po czym usunąć papier z fasolą i podpiec bez niczego jeszcze 5 minut.
Gruszki odsączyć z syropu, pokroić w plasterki, rozłożyć na ciepłym cieście, zalać jajeczną masą i od razu wstawić do piekarnika na ok. 30 minut, piec, aż wierzch masy nabierze złotego koloru.
Po upieczeniu posypać obficie cukrem i podawać na ciepło.
sxc.hu
Znacie inny przepis na ciasto z gruszkami? Podzielcie się nim w komentarzu.