ciasto drożdżowe:

1 kg mąki

6 dag drożdży świeżych

ok. 2 szklanki mleka

1 szklanka cukru

15 dag masła

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

3 żółtka

2 jajka

skórka otarta z 1 cytryny

szczypta soli

1 jajko do posmarowania ciasta

mąka do podsypania

kruszonka:

15 dag masła

15 dag mąki

15 dag cukru

Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli. Drożdże starannie rozetrzeć w garnku z 4 łyżkami cukru, ciepłym mlekiem, 1 szklanką mąki, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu, aż do wyrośnięcia. Masło stopić. Gdy rozczyn powiększy swoją objętość wlać go do miski z mąką oraz żółtka utarte z resztą cukru i ekstraktem z wanilii na pulchną masę. Wyrobić ciasto, wlać ciepły tłuszcz, dodać skórkę z cytryny i tak długo wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.

Przykryć je wtedy ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość (ok. godziny). Następnie wyłożyć ciasto na stolnicę podsypaną mąką, podzielić na dwie części, z których uformować wałki. Wałki pociąć na mniej więcej równe kawałki, uformować w dłoniach bułeczki. Położyć je na blaszki wyłożone papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

W tym czasie przygotować kruszonkę: masło, mąkę i cukier rozetrzeć palcami na grudki, wstawić do lodówki. Kiedy bułeczki podwoją swoją objętość, posmarować je rozmąconym jajkiem, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 30 minut tak, by ciasto nabrało jasnobrązowego koloru i po wyjęciu było pięknie upieczone.

jak zrobić drożdżówkiFot. Agnieszka Pietnoczka

Smakowicie wyglądają, prawda? Wypróbujecie przepis?

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułZwiązek na odległość – jak go utrzymać?
Następny artykułDrożdżówki z jabłkami – przepis

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here