650g mąki pszennej
250 ml mleka
100g masła
2 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżki miodu
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
14g suchych drożdży (instant)
szczypta soli
pudełko marmolady wieloowocowej
1 jajko
kruszonka:
100g mąki
50g masła
50g cukru
Najpierw należy zacząć od roztopienia i wystudzenia masła. W innym garnuszku lekko podgrzać mleko, rozpuścić w nim cukier i miód. Do dużej miski przesiać mąkę, która wymieszać z drożdżami, szczypta soli i waniliowym ekstraktem. Następnie dolać mleko, wbić jajka, dodać wystudzone masło i wszystko zagnieść do konsystencji sprężystego ciasta. Przykryć je lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. W czasie wyrastania ciasta dobrze jest przygotować kruszonkę: wszystkie jej składniki umieścić w małej misce, rozetrzeć na grudki i wstawić do lodówki.
Kiedy ciasto podrośnie – czyli podwoi swoją objętość, przenieść je na oprószony mąką blat lub stolnicę i rozwałkować na gruby placek (ok. 2,5 cm). Wyciąć z niego szklanką bułki, położyć je na wyłożona papierem blachę do pieczenia, przykryć lnianą ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut, aż troszkę podrosną. Następnie zrobić w nich zagłębienia za pomocą dna mniejszego od szklanki słoiczka i zapełnić je marmoladą. Brzegi bułek posmarować rozbełtanym jajkiem, całość posypać kruszonką i odstawić na czas nagrzania się piekarnika. Kiedy piekarnik osiągnie temperaturę 180 stopni c, włożyć bułki do niego i piec ok. 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika można drożdżówki polukrować.
Fot. Agnieszka Pietnoczka
Znacie inny przepis na drożdżówki z marmoladą? Piszcie w komentarzach.