Wartości smakowe chałwy są równie wysokie. Mało kto nie lubi jej orzechowego aromatu i intensywnie słodkiego smaku.
Dlatego właśnie warto to chałwowe przesłanie zaangażować w coś poza jedzeniem gotowych, sklepowych batonów. Można na przykład pokusić się o tort czekoladowy z kremem wykonanym z wykorzystaniem tego smacznego składnika.
4 żółtka,
pół szklanki mleka,
cukier wanilinowy,
kostka masła,
łyżka mąki ziemniaczanej lub z tapioki,
2 łyżki czekolady w proszku lub dobrego kakao.
Uwaga!
Biała chałwa w rejonie Morza Czarnego wypiekana jest w dniu urodzin czy ślubu. Stanowi ona wyrażenie najszczerszych intencji i jak najlepszych życzeń.
Wykonanie:
Żółtka utrzyj z połową kostki masła i mąką. Resztę mleka zagotuj z cukrem waniliowym i czekoladą.
Fot. sxc.hu
Żółtka rozkłóć w kubeczku i wlej powoli, ciągle mieszając, tylko uważaj, żeby się nie ścięły, a zamieniły w gęsty krem.
Ostudź. Masło utrzyj z chałwą i czekoladą. Połącz obie części kremu, dokładnie mieszając.
Taki krem nadaje się do ciasta, ale także do smarowania słodkiego, białego pieczywa. Niektórzy twierdzą jednak, że najdoskonalej smakuje, jedzony palcem ze słoika.
Podzielcie się swoimi przepisami na chałwowe pyszności.