Pasta ta jest na tyle popularna w Stanów Zjednoczonych, że ma nawet swoje święto: 21 stycznia obchodzony jest Narodowy Dzień Peanut Butter.
Skąd wziął się pomysł na ucieranie orzeszków na pastę? Przede wszystkim od rdzennych mieszkańców Ameryki, przetwarzających od wieków orzeszki na masę o specyficznym smaku i zapachu. Dopiero w USA dodano do niego cukier i sól, by pozbyć się goryczy i nadano nazwy różnym rodzajom masło orzechowego. Należą do nich:
– gładkie masło zwane penaut butter
– crunchy penaut butter – masło z dodatkiem prażonych grubo zmielonych orzeszków
Czy jest możliwe zrobienie w domu masła orzechowego? Oczywiście, że tak.
3 szklanki obranych orzeszków ziemnych
2 łyżki oleju arachidowego
sól i cukier do smaku
Orzeszki uprażyć w piekarniku lub na patelni. Grubo posiekać i włożyć do malaksera lub pojemnika od blendera. Wlać olej i zmiksować wszystko na gładką masę. Doprawić solą i cukrem.
Jeśli chce się uzyskać crunchy penaut butter, do gładkiej pasty dodać kilka łyżek uprażonych, posiekanych orzeszków.
Do czego można wykorzystać masło orzechowe? Do wielu słodkich i wytrawnych potraw a jedną z nich są bardzo proste ciasteczka.
130 g miękkiego masła
1 1/3 szklanka miodu
2 jajka
1 1/2 szklanki masła orzechowego
3 szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyczeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Masło przełożyć do dużej miski, rozetrzeć na krem, wbić jajka, dodać miód, ekstrakt z wanilii, masło orzechowe i dokładnie utrzeć na gładką masę. Wmieszać mąkę, sodę i sól. Ciasto nabierać łyżką i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Można również formować w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Nacisnąć je lekko widelcem. Zrobią się wzorki od widełek widelca. Ciastka włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec 8-10 minut.
Fot. Agnieszka Pietnoczka
Znacie inne przepisy na masło orzechowe albo fajne z nim połączenia? Podzielcie się nimi!