Należy jednak pamiętać, że decydując się na dodanie do muffinek – czy do jakiegokolwiek innego ciasta – owoców powinniśmy wybierać te niezbyt dojrzałe, a w żadnym wypadku nie dodawać tych nadgnitych, ponieważ ciasto będzie niesmaczne lub zupełnie się nie uda.
Do przygotowania niezbyt słodkich muffinek z bananami:
4 średnio duże dojrzałe banany,
1/3 szklanki roztopionego i przestudzonego masła,
3 szklanki cukru,
1 jajko,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
szczypta soli,
półtorej szklanki maki,
pół szklanki siekanych orzechów (laskowe, włoskie, migdały, ziemne).
Uwaga!
Orzechy można zastąpić szklanką pokruszonej czekolady mlecznej. Należy wówczas pamiętać, aby dodać nieco mniej cukru niż podano w przepisie, ponieważ muffinki wyjdą zdecydowanie za słodkie.
W pierwszej kolejności należy przygotować owoce. W tym celu trzeba obrać je ze skórki i w osobnym naczyniu, najlepiej w misce, rozgnieść widelcem na niezbyt gładką papkę i wymieszać dokładnie z roztopionym, dobrze wystudzonym masłem. Następnie do miski należy wrzucić cukier, rozbite i wcześniej lekko roztrzepane jajko oraz ekstrakt z wanilii. Wszystkie te składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać.
W osobnym naczyniu należy połączyć ze sobą przesianą przez sitko mąkę, sodę oczyszczoną oraz sól, lekko przemieszać i do całości przelać bananową masę. Nie należy jednak mieszać tych składników zbyt dokładnie, a jedynie delikatnie przemieszać, aby równomiernie się rozłożyły. Pod sam koniec do ciasta wsypać siekane orzechy oraz czekoladę – jeżeli decydujemy się na dodanie jej do muffinek – i ponownie bardzo delikatnie i oszczędnie przemieszać, nie przejmując się zbytnio powstałymi w efekcie grudkami, ponieważ dzięki nim muffinki będą jeszcze smaczniejsze.
Foremki do pieczenia muffinek należy wyłożyć papierowymi papilotkami lub nasmarować tłuszczem. Następnie należy wkładać do nich ciasto, nie wypełniając foremek po same brzegi, aby ciasto nie wylało się w czasie pieczenia. Tak przygotowane ciasto należy włożyć do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 15-25 minut, co jakiś czas sprawdzając czy muffinki zbytnio się nie spiekły z wierzchu.
Po wyjęciu muffinek z piekarnika należy odstawić je na kilka chwil do wystygnięcia, aby się nie pokruszyły.
Znacie inny przepis na muffinki bananowe? Podzielcie się nim z nami.