Należy jednak pamiętać, że decydując się na dodanie do muffinek – czy do jakiegokolwiek innego ciasta – owoców powinniśmy wybierać te niezbyt dojrzałe, a w żadnym wypadku nie dodawać tych nadgnitych, ponieważ ciasto będzie niesmaczne lub zupełnie się nie uda.

Do przygotowania niezbyt słodkich muffinek z bananami:

4 średnio duże dojrzałe banany,
1/3 szklanki roztopionego i przestudzonego masła,
3 szklanki cukru,
1 jajko,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
szczypta soli,
półtorej szklanki maki,
pół szklanki siekanych orzechów (laskowe, włoskie, migdały, ziemne).

Uwaga!

Orzechy można zastąpić szklanką pokruszonej czekolady mlecznej. Należy wówczas pamiętać, aby dodać nieco mniej cukru niż podano w przepisie, ponieważ muffinki wyjdą zdecydowanie za słodkie.

W pierwszej kolejności należy przygotować owoce. W tym celu trzeba obrać je ze skórki i w osobnym naczyniu, najlepiej w misce, rozgnieść widelcem na niezbyt gładką papkę i wymieszać dokładnie z roztopionym, dobrze wystudzonym masłem. Następnie do miski należy wrzucić cukier, rozbite i wcześniej lekko roztrzepane jajko oraz ekstrakt z wanilii. Wszystkie te składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać.

W osobnym naczyniu należy połączyć ze sobą przesianą przez sitko mąkę, sodę oczyszczoną oraz sól, lekko przemieszać i do całości przelać bananową masę. Nie należy jednak mieszać tych składników zbyt dokładnie, a jedynie delikatnie przemieszać, aby równomiernie się rozłożyły. Pod sam koniec do ciasta wsypać siekane orzechy oraz czekoladę – jeżeli decydujemy się na dodanie jej do muffinek – i ponownie bardzo delikatnie i oszczędnie przemieszać, nie przejmując się zbytnio powstałymi w efekcie grudkami, ponieważ dzięki nim muffinki będą jeszcze smaczniejsze.

Foremki do pieczenia muffinek należy wyłożyć papierowymi papilotkami lub nasmarować tłuszczem. Następnie należy wkładać do nich ciasto, nie wypełniając foremek po same brzegi, aby ciasto nie wylało się w czasie pieczenia. Tak przygotowane ciasto należy włożyć do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 15-25 minut, co jakiś czas sprawdzając czy muffinki zbytnio się nie spiekły z wierzchu.

Po wyjęciu muffinek z piekarnika należy odstawić je na kilka chwil do wystygnięcia, aby się nie pokruszyły.

Znacie inny przepis na muffinki bananowe? Podzielcie się nim z nami.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJakie rośliny na żywopłot?
Następny artykułTuja – sadzenie, uprawa, przesadzanie

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here