Wystarczy bowiem znajomość kilku prostych receptur opartych na sprawdzonych ilościach takich składników jak mąka, proszek do pieczenia, jajka i masło, by móc tworzyć własne wariacje na temat jakże pysznych babeczek.
Latem i jesienią piecze się muffinki z owocami, mieszając z ciastem maliny, jeżyny, jagody, jabłka, gruszki, a nawet cukinię i marchewkę. Zimą i wczesną wiosną, z powodu braku świeżych owoców, dodaje się różne rodzaje czekolad, bakalii i przypraw. W okolicach święta Bożego Narodzenia coraz bardziej popularne stają się muffinki o wyraźnym piernikowym smaku lub białe z dodatkiem maku.
Do przygotowania muffinek orzechowych, jednych z najsmaczniejszych babeczek będzie potrzebne:
120 g miękkiego masła
1 czubata łyżka masła orzechowego
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 i 1/2 szklanki mąki
½ szklanki zmielonych orzechów laskowych
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masło przełożyć do miski i rozetrzeć mikserem. Następnie dodać masło orzechowe i dobrze zmiksować z utartym masłem. Wsypać cukier, wlać ekstrakt z wanilii i ucierać wszystko na najwyższych obrotach ok. 2-3 minuty. Następnie po kolei wbijać jajka, miksując po każdym dodaniu. W drugiej misce wymieszać mąkę ze zmielonymi orzechami i proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać je do masy dobrze mieszając. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć ciasta do 2/3 wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperaturze 160-170 stopni C przez 20 – 25 minut.
Świetnym dodatkiem do tak upieczonych muffinek jest jakakolwiek masa czekoladowa, która można posmarować wierzch babeczek. Orzechowy smak ciasta wzmocni posypanie muffinek grubo posiekanymi, podprażonymi orzechami laskowymi.
Znacie inny przepis na muffinki orzechowe? Podzielcie się nim w komentarzu.