Do wykonania muffinek z budyniem
2 szklanki mąki tortowej,
1 szklanka cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 szklanka mleka,
100 gram masła,
1 jajko,
opakowanie budyniu,
najlepiej czekoladowego lub waniliowego,
400 ml mleka na budyń,
12 kostek czekolady,
1 białko, szklanka cukru pudru
Powyższy przepis pozwala na upieczenie około 12 muffinek.
W osobnym garnku należy przygotować budyń, według przepisu podanego na opakowaniu. Należy jednak dodać odrobinę mniej mleka niż jest podane (ok. 400 ml), aby budyń nie był zbyt rzadki i tym samym ciasto zbyt lejące, ponieważ ciasteczka mogą się dobrze nie upiec.
Przygotowanie właściwego ciasta na muffinki należy rozpocząć od rozpuszczenia podanego w przepisie masła i odstawieniu go do wystygnięcia. Kiedy będzie stygło, należy w osobnej, niezbyt głębokiej misce wymieszać ze sobą mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia, a gdy masło będzie już chłodne, dolać je do miski, wbić 1 jajko i wlać szklankę mleka. Składniki lekko przemieszać, jedynie dla ich równomiernego rozprowadzenia. W żadnym wypadku nie należy przejmować się powstałymi w cieście grudkami, ponieważ im ich więcej, tym muffinki będą smaczniejsze.
Mając już przygotowane wszystkie składniki i gotowe ciasto można przystąpić do wypełniania nim foremek. W tym celu należy najpierw wyłożyć je specjalnymi papierowymi papilotkami lub nasmarować tłuszczem, aby ciasto nie przywarło do foremek i aby dobrze od nich odchodziło po upieczeniu. Na dno przygotowanej foremki należy najpierw dać trochę ciasta, następnie wyłożyć na to około łyżkę stołową nieco już stężałego budyniu, na nim ułożyć kostkę czekolady i pozostałą część foremki wypełnić ponownie ciastem. Tak przygotować każdą foremkę i wstawić całość do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Muffinki powinny piec się maksymalnie 20-25 minut.
Po wyjęciu ich z piekarnika należy odstawić do wystygnięcia nim przystąpimy do wyjmowania ich z foremek. W międzyczasie należy ubić białko z cukrem pudrem na gładką masę o jednolitej konsystencji i dekorować nią jeszcze lekko ciepłe muffinki. Z wierchu można je również posypać wiórkami czekoladowymi.
Znacie inny przepis na muffinki bydyniowe? Podzielcie się nim z nami.