3 jajka
szklanka mąki
3 łyżki cukru
szczypta soli
3 łyżki słodkiej śmietanki lub mleka
Oddziel białka od żółtek. Z białek i odrobiny soli ubij sztywną pianę. Nie przerywając miksowania, dodawaj powoli cukier i żółtka. W końcu puszystą masę delikatnie wymieszaj z przesianą mąką. Smaż na rozgrzanym oleju, nakładając porcje ciasta łyżką stołową.
Modyfikacje
1. Rabarbar pokrój w plasterki i po nałożeniu ciasta na patelnię umieść w każdej porcji po kilka kawałków. Gotowe placuszki obficie posyp cukrem pudrem.
2. Jabłko zetrzyj na grubej tarce i dodaj do ciasta, wraz z 1/3 łyżeczki cynamonu i łyżeczką cukru waniliowego.
3. Mielony twaróg (3-4 łyżki) lub serek homogenizowany, rodzynki i 2 krople esencji waniliowej dodaj do ciasta na samym końcu, ostrożnie mieszając.
Placuszki biszkoptowe należy jeść od razu. Można je posypywać cukrem pudrem lub maczać w jogurcie.
Z czym podalibyście takie placuszki? Podzielcie się pomysłami!