100 g gorzkiej czekolady
4 łyżki słodkiej śmietanki 30-36 %
100 – 150 g suszonych śliwek
3 łyżki wódki lub rumu
Śliwki namoczyć w wódce lub rumie. Śmietankę zagrzać, rozpuścić w niej pokruszoną czekoladę. Każdą śliwkę zamoczyć w czekoladzie, odstawić do stwardnienia czekolady. W ten sposób przygotowane śliwki można przyrządzić również w czekoladzie mlecznej bądź białej.
Ciekawą wersją tego bardzo słodkiego deseru jest następujący przepis.
100 g gorzkiej czekolady
4 łyżki słodkiej śmietanki 30 – 36 %
100 – 150 g suszonych dużych śliwek
3 -4 łyżki wódki
masa marcepanowa
Śliwki namoczyć w wódce. Czekoladę rozpuścić w gorącej śmietance. Masę marcepanową podzielić na małe kulki, którymi nadziać śliwki, po czym owoce zamoczyć w czekoladzie i zostawić do wystygnięcia.
Masę marcepanową do takich śliwek w czekoladzie można wykonać w następujący sposób.
100 dag blanszowanych migdałów
1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
kilka kropel ekstraktu migdałowego
Migdały zmielić partiami w młynku do kawy, w blenderze lub w maszynce do mięsa. Dodać cukier puder, sól, ekstrakt migdałowy. Wszystko dobrze wymieszać.
Obtoczone czekoladą śliwki, kiedy czekolada jest jeszcze miękka, można obtoczyć w grubo posiekanych i uprażonych lekko migdałach.
I co myślicie? 😉 Macie inne fajne pomysły na śliwki w czekoladzie? Podzielcie się nimi z nami!