1,5 szkl. mąki tortowej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
kilka kropli aromatu waniliowego,
25 dag miękkiego masła,
25 dag cukru pudru,
4 jajka,
3 łyżki kakao (gorzkie!),
4 łyżki ciepłej wody.
Kakao mieszamy z ciepłą wodą. Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Dodajemy do niego po jednym jajku i za każdym razem miksujemy, potem dodajemy kakao z wodą i aromat waniliowy, a na końcu dopiero mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, którą wsypujemy stopniowo, cały czas miksując. Wszystkie składniki miksujemy dokładnie na jednolitą, gładką masę. Gdy ciasto jest gładkie przelewamy je do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy. Tort musi być okrągły, dlatego tortownica jest konieczna. Pieczemy około godzinę w 180 st. C. Po wyjęciu odstawiamy do ostygnięcia i kiedy wystygnie kroimy poziomo na trzy placki.
W czasie, kiedy ciasto się piecze, robimy masę. Do wykonania masy
1,5 kostki masła,
1/4 tabliczki mlecznej czekolady,
kieliszek amaretto,
2 szkl. cukru pudru,
4 łyżki kakao.
Czekoladę rozpuszczamy na parze i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy do niego kakao, roztopioną czekoladę, na końcu amaretto. Wszystko dodajemy, miksując masę. Musi być delikatna i puszysta. Krem dzielimy na trzy części. Teraz układamy warstwowo. Trzecią częścią kremu smarujemy wierzch i boki tortu. Tort możemy udekorować kawą lub startą czekoladą.
Znacie inne przepisy na torty urodzinowe? Podzielcie się nim z nami.