Surowcami leczniczymi babki lancetowatej są:
– wydłużone liście – z natury lekko błyszczące, a w praktyce często zakurzone. Zanim więc przyłoży się liść babki na ranę (co warto zrobić, by zatamować krwawienie), należy opłukać go z pyłu. Następnie zgnieść w dłoniach, by puścił sok i przyłożyć na zranione miejsce. Zawarte w liściach składniki zwiększające krzepliwość krwi przyspieszą tworzenie się skrzepu i tym samym zahamują krwawienie.
– nasiona – podawane w postaci odwaru działają moczopędnie, regulują pracę jelit i zapobiegają zaparciom.
– korzeń – stosowany rzadko w postaci gotowanej do likwidacji bólów zębów oraz w postaci naparu w leczeniu biegunki, zgagi, kaszlu, zaburzeń w wydzielaniu żółci.
Babka lancetowata działa ściągająco, wykrztuśnie, przeciwzapalnie, bakteriostatycznie, regenerująco i przyspiesza gojenie się ran. Ponadto oczyszcza krew, zwiększa jej krzepliwość oraz znakomicie likwiduje zaburzenia w pracy układu pokarmowego (zgaga, odbijania) i likwiduje uszkodzenia jego śluzówki.
Zioło można stosować zewnętrznie lub wewnętrznie, w celach leczniczych, kosmetycznych lub dietetycznych.
Z babki uzyskuje się:
– napary – dużą łyżkę liści należy zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić do naciągnięcia na kwadrans. Babkę można zaparzać samodzielnie, albo też mieszać z innymi ziołami, dobieranymi w zależności od pożądanego efektu leczniczego. Jeśli w skład naparu wejdą dodatkowo pokrzywa, siemię lniane i arcydzięgiel – napar można stosować jako środek do leczenia wrzodów żołądka, który należy popijać małymi łykami kilka razy dziennie. Dodatek biedrzeńca nada naparowi mocy wykrztuśnej. Wymieszanie ziela babki z rumiankiem, korą dębową, owocami borówki czarnej, kłącza pięciornika, ziela rdestu i porostu islandzkiego sprawi, że herbata nabierze działania przeciwbiegunkowego, przeciwzapalnego oraz osłaniającego.
Naparem można też płukać jamę ustną w celu likwidacji stanów zapalnych i przy bólach zębów lub stosować do przemywań oczu przy zapaleniu spojówek, ran na skórze.
Sok – ma właściwości przeciwgorączkowe, powlekające, hamujące wypływ krwi i wykrztuśne. Świeżo zebrane liście należy oczyścić, opłukać, drobno posiekać lub zmiażdżyć i wycisnąć z nich sok. Można pić go samodzielnie lub z dodatkiem miodu, wody albo mleka. Sok stosuje się też na rany, owrzodzenia, czyraki, wypryski. Podobne działanie wykazuje przykładanie do rany lub zapalnej zmiany skórnej świeżych, lekko zmiażdżonych liści.
Odwar – łyżkę liści gotuje się w dwóch szklankach wody przez 3 minuty, odstawia na kwadrans, cedzi i pije w przypadku wystąpienia zaburzeń żołądkowo-jelitowych; lub przemywa odwarem rany, stosuje w postaci okładów na stany zapalne skóry.
Nalewka – sporządzona ze świeżych liści. Stosuje się ją do nacierania ukąszeń na skórze.
Surowiec spożywczy – młode, świeże listki babki zebrane wiosną, połączone z liśćmi pokrzywy i mniszka lekarskiego należy drobno posiekać. Sałatka ta dostarcza wielu witamin oraz oczyszcza krew i zapobiega anemii.
Stosowaliście kiedyś babkę lancetowatą w celach leczniczych? W jakich dolegliwościach Wam pomogła?