Błonnik pokarmowy występuje w postaci celulozy, hemicelulozy, ligniny, pektyny, gumy i śluzu. Można go znaleźć w otrębach, ziarnach zbóż, „zdrewniałych” warzywach oraz niektórych owocach. Gastrolodzy szczególnie zalecają spożywanie błonnika osobom, które cierpią na nadwagę, podwyższone ciśnienie, choroby nowotworowe, mają problem z jelitami i układem krążenia, cierpią na przewlekłe stany zmęczenia i bezsenności.
1.Walka z otyłością
Błonnik ułatwia perystaltykę jelit, do którego trafiają „zbędne” elementy naszych posiłków. Ułatwia wydalanie i zmniejsza łaknienie, dzięki czemu łatwiej jest zachować odpowiednią wagę ciała.
2.Podwyższone ciśnienie
Błonnik wiąże jony sodu, co pozwala obniżyć ciśnienie.
3.Choroba wieńcowa i cukrzyca
Dzięki błonnikowi obniża się poziom trójglicerydów i „złego” cholesterolu (LDL) we krwi.
4.Profilaktyka chorób nowotworowych
Pod wpływem działania błonnika zmniejsza się ryzyko zachorowania na raka piersi. Błonnik wchłania także szkodliwe związki organiczne oraz ułatwia wiązania kwasów żółciowych, tworząc naturalną barierę ochronną jelita grubego przed komórkami rakowymi.
5.Poprawa pracy jelit
Dzięki błonnikowi w jelitach nie odkłada się kał, ale zostaje wydalony na zewnątrz.
6.Oczyszczanie organizmu
Błonnik usprawnia wydalanie substancji toksycznych, metali ciężkich i kwasów żółciowych z organizmu oraz osłabia negatywne działanie wolnych rodników.
Błonnik w naturalny sposób pozwala on przywrócić równowagę w organizmie. Międzynarodowa Organizacja zdrowia (WHO) zaleca spożywanie 25 g tego włóknika dziennie. Jak podaje Instytut Żywności i Żywienia, Polki powyżej 25 roku życia nie jedzą wystarczająco dużo błonnika – jedynie 20 g, co stanowi niecałe 80% dziennego zapotrzebowania na błonnik.
Dlaczego szukacie takich informacji? Czy okazały się pomocne?