Błonnika, zwanego też włóknem pokarmowym, należy szukać w ziarnach, warzywach i owocach. Im są one mniej przetworzone, tym więcej w nich błonnika, czyli mieszaniny substancji o charakterze polisacharydowym lub innym. Na naturalny błonnik składają się dwie frakcje: rozpuszczalna i nierozpuszczalna w wodzie. W zależności od źródła błonnika, obie frakcje znajdować się mogą w różnych proporcjach.
Błonnik pęcznieje w jelitach – dlatego należy dużo pić, by wzmocnić korzystne działanie tej naturalnej „miotełki” oczyszczającej.
Błonnik korzystnie wpływa na organizm, ponieważ:
– obniża poziom cholesterolu we krwi;
– reguluje pracę układu pokarmowego;
– wspomaga rozwój prawidłowej mikroflory jelit – z tego powodu zaliczany jest do prebiotyków;
– pobudza perystaltykę jelit i proces formowania kału;
– ułatwia wypróżnienia;
– oczyszcza jelita ze złogów i ułatwia oczyszczenie całego organizmu
– wspomaga procesy odchudzania;
– stabilizuje poziom glukozy we krwi.
morguefile.com
Błonnik pokarmowy powinny szczególnie stosować osoby, które:
– chcą mieć kontrolę nad swoją wagą;
– mają kłopoty z pracą układu pokarmowego oraz niewydolnymi naczyniami krwionośnymi;
– prowadzą siedzący tryb życia, mają mało ruchu i tendencje do zaparć.
Uwaga!
Błonnik w postaci suplementu może być szkodliwy, kiedy spożywa się go w dużych ilościach. Efektem mogą być skurcze jelitowe, wzdęcia a nawet rozstrój lub stany zapalne jelit. Błonnik w formie suplementu diety może być stosowany samodzielnie (popijany sporą ilością płynów), dodawany do potraw na ciepło i na zimno, kanapek, a nawet deserów i lodów.
Nie poleca się błonnika w postaci suplementu:
– kobietom w ciąży i matkom karmiącym (choć zaraz po porodzie na rozruszanie jelit przyda się dodatkowa dawka włókna pokarmowego);
– osobom chorym na stany zapalne żołądka i jelit oraz cierpiącym na schorzenia trzustki i woreczka żółciowego;
– cierpiącym na choroby zakaźne oraz wrzody żołądka i dwunastnicy;
– malutkim dzieciom i osobom starszym z dolegliwościami jelitowymi.
Najzdrowiej stosować błonnik w postaci naturalnej, czyli zjadając owoce, warzywa, produkty z pełnego przemiału, ziarna i rośliny strączkowe. Dzienna racja błonnika wynosić powinna do 40 gramów. Kiedy wymaga tego konieczność (np. do intensywnego pobudzenia motoryki jelit lub w przypadku stosowania diety odchudzającej), warto sięgnąć po wysuszony błonnik pokarmowy lub preparat uzupełniający ilość tego składnika w diecie.
Czy Wasza dieta jest bogata w błonnik? Jak często jecie produkty zawierające go?