Dieta Czym są probiotyki? Jak działają?

Czym są probiotyki? Jak działają?

-

Probiotyki to żywe, biologicznie aktywne mikroorganizmy, które podane w odpowiedniej ilości korzystnie wpływają na stan mikroflory jelitowej ustroju i po przedostaniu się do organizmu nie wywołują skutków ubocznych. Niektóre probiotyki określane są mianem „czynnik bioleczniczy” – dla podkreślenia, że ich użyteczność i skuteczność nie podlegają dyskusji.

Mianem probiotyku określa się też produkt żywnościowy zawierający korzystne dla zdrowia szczepy drobnoustrojów.

By probiotyk dotarł do miejsca przeznaczenia (czyli do jelit) i tam zadziałał jak należy, musi przejść bez szwanku przez pokaźnej długości fragment przewodu pokarmowego. Oznacza to, że probiotyk musi:
– być odporny na procesy trawienne i działanie enzymów oraz kwasu solnego w żołądku;
– dotrzeć do jelit żywy i być aktywny biologicznie.

Do rozwoju probiotyków niezbędne są prebiotyki, czyli substancje dostarczane z pożywieniem, które mogą być wykorzystywane przez korzystne dla organizmu szczepy drobnoustrojów.

Najwięcej naturalnych właściwości probiotycznych posiadają przetwory mleczne i fermentowane. Najpopularniejszym probiotykiem są bakterie kwasu mlekowego – i to one właśnie w głównej mierze warunkują cenne właściwości wielu produktów spożywczych.

Do mikroorganizmów probiotycznych zalicza się:
– bakterie – są to głównie szczepy z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacteria – znaleźć je można m.in. w kiszonkach, jogurtach, kefirze, zsiadłym mleku.
– drożdże z gatunku Saccharymyces boulardii.

Właściwości probiotyczne wykazują też fragmenty bakteryjnego DNA z przyjaznych da zdrowia szczepów.

Rola probiotyków
– Normalizują skład mikroflory jelitowej i uzupełniają niedobory korzystnych drobnoustrojów (niedobory te pojawiają się po każdej kuracji wyjaławiającej organizm – czyli głównie po antybiotykoterapii).
– Hamują rozwój patogenów – szczepy probiotyczne w zwalczaniu szkodliwych drobnoustrojów wykorzystują bakteriocyny – białkowe substancje działające wybiórczo na określone rodzaje bakterii.
– Zabezpieczają przed pojawieniem się zakażeń układu pokarmowego i wystąpieniem biegunek lub niestrawności.
– Chronią ustrój przed niekorzystnym działaniem leków innych niż antybiotyki.
– Uaktywniają układ odpornościowy.
– Wykazują działanie antynowotworowe oraz zmniejszają ilość cholesterolu we krwi.

Stosowaliście kiedyś probiotyki? W jakich celach?

Katarzyna Kieś-Kokocińska

Katarzyna Kieś-Kokocińska – ukończyła studia biologiczne na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. Jej specjalnością jest genetyka. Pracowała m.in. jako mikrobiolog w dużym zakładzie produkcyjnym z branży spożywczej. Od kilku lat związana z nowymi mediami. Jej artykuły można znaleźć w wielu internetowych serwisach i w wydawnictwach drukowanych. Pasjonatka natury, nowoczesnych technologii i telepracy.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Cierpię na niezaspokojoną ciekawość świata – od zawsze. Uwielbiam podróże – te małe i te duże, przy czym każda z nich musi mieć sens. A jest nim poznawanie nowych miejsc i ludzi. Jestem niezależna (co niektórych doprowadza do szewskiej pasji), jak każdy szanujący się Lew chadzam własnymi drogami (najczęściej w towarzystwie psa), stawiam sobie wysoko poprzeczkę, mam własne zdanie, a moim ulubionym pytaniem - od czasów dzieciństwa - jest: „dlaczego?”.

Pisanie to jedna z moich pasji, podobnie jak dzielenie się wiedzą. Odkąd pamiętam, fascynowały mnie biologia i związki człowieka z naturą. W zrozumieniu mechanizmów tych zjawisk bardzo pomogły mi studia (również te podejmowane bodaj od przedszkola w ogrodzie i wśród menażerii mieszkającej w domu moich Dziadków). Kiedy zrozumiałam, że nie uda mi się wykopać żywego dinozaura na pustyni Gobi, zapałałam miłością do genetyki. I tak weszłam w świat struktur o wymiarach mikro oraz nano.

Uważam, że każdy z nas został przez naturę obdarowany potężnym potencjałem – drzemią w nas siły, dzięki którym możemy cieszyć się życiem,  realizować marzenia i – co bardzo ważne – odbudowywać zdrowie. Trzeba jednak wsłuchiwać się w sygnały wysyłane przez organizm,  przywiązywać wagę do zdrowych nawyków i czuć się częścią natury.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Minimalizm w aranżacji wnętrz

Jedno z moich ulubionych pojęć. Minimalizm – jak sama nazwa wskazuje – im mniej, tym lepiej. Mała ilość sprzętów, mebli, ozdób – prostota, ład, geometria.

Kołobrzeg – polskie morze, plaże, zabytki i wiele innych atrakcji

Zbliża się sezon urlopowy. Wielu Polaków szuka odpowiedniego miejsca...

Zobacz też

Jak radzić sobie z grypą żołądkową?

Grypa Ĺźołądkowa naleĹźy do grupy chorób infekcyjnych. Pojawia się nagle, niespodziewanie i – co najgorsze – właściwie nie da się jej zapobiegać. Do zakaĹźenia rotawirusem, który jest główną przyczyną grypy Ĺźołądkowej, dojść moĹźe bowiem w róĹźnych okolicznościach, m.in. przez zjedzenie nieumytego owocu/warzywa, wypicie zanieczyszczonej wody, bezpośredni kontakt z osobą chorą bądĹş styczność z rzeczami, których osoba chora uĹźywała (np. ręcznikiem czy nieumytymi naczyniami).

Czym zajmuje się E100?

Firma E100 jest międzynarodowym dostawcą usług dla firm transportowych. Od ponad 20 lat pomagamy firmom uprościć procesy związane z...

Jak rozmawiać o zaburzeniach osobowości z bliskimi: jak uniknąć stigmatyzacji i jak zbudować zrozumienie dla problemów emocjonalnych

Zaburzenia osobowości są jednym z najtrudniejszych do zrozumienia problemów emocjonalnych. Chociaż nie są one rzadkie, wiele osób nadal nie...

Może Cię zainteresuje: