Bez względu na to, co jest przyczyną pieczenia w przełyku, zawsze trzeba:
– przejść na dietę
– dobrze gryźć każdy kęs przed połknięciem
– zafundować sobie spokój podczas spożywania posiłków
– jeść często ale mało i nie objadać się przed snem
– do snu układać się z wysoko ułożoną górną połową ciała.
Lekkostrawne pokarmy, kleiki ryżowe, bułki z masłem – to najlepsze, co możemy podarować podrażnionemu żołądkowi. Koniec z tłustymi, smażonymi potrawami, ciężkimi sosami, czekoladą, kawą, alkoholem i mocną herbatą, chipsami i gazowanymi napojami.
Bardzo korzystnie na przewód pokarmowy i likwidację pieczenia w przełyku wpływa ugotowane siemię lniane oraz stosowanie leczniczych wód mineralnych. I siemię, i wodę należy używać z umiarem. Siemienia nie pijemy bezpośrednio przed posiłkiem ani przed zażyciem leków – by gruba warstwa śluzu z brązowych nasion nie utrudniała wchłaniania substancji leczniczej lub składników pokarmowych. Leczniczą wodę mineralną pije się tylko w zalecanej ilości i w określony na opakowaniu sposób. Lecznicze wody mineralne zawierają dużo minerałów – ich nadmiar mógłby obciążać nerki.

Zgaga, która pojawia się sporadycznie –
zazwyczaj spowodowana jest błędem dietetycznym lub zażyciem lekarstw.
Leczenie polega na przejściu na dietę. Przykre pieczenie w przełyku szybko zlikwidują środki zobojętniające kwaśne soki żołądkowe. Nie należy tych preparatów nadużywać ani stosować długotrwale. Wspomagająco używa się leczniczych wód mineralnych, ugotowanego siemienia lnianego, naparów z rumianku.
Zgaga dokuczliwa, pojawiająca się często – dobrze, jeśli zaobserwuje się, w jakich sytuacjach się pojawia lub po zjedzeniu jakich pokarmów się nasila. W razie potrzeby należy wykonać badanie endoskopowe oraz test na obecność Helicobacter pylori. Jeśli badania te nie wyjaśnią, co jest przyczyną zgagi, lekarz zaleca wykonanie innych specjalistycznych badań. Zazwyczaj też przepisuje leki zmniejszające produkcję i wydzielanie kwasów żołądkowych.
Uwaga!
Nie należy nadużywać mleka w celu likwidacji zgagi; nie należy też używać mięty, która może nasilić przykre pieczenie, ani mieszanek ziołowych zawierających tę roślinę.
Niezależnie od przyczyny, która skutkuje częstą i długotrwałą zgagą, można stosować siemię lniane, lecznicze wody mineralne, napary z melisy i rumianku, dietę.
W zależności od przyczyny wywołującej przykre palenie w przełyku w leczeniu dodatkowo stosuje się:
– środki uspokajające i terapię relaksującą – kiedy zgagę wywołuje stres, nadmierne obciążenie psychiczne i fizyczne;
– antybiotyki – jeśli test na badanie obecności H. pylori wyszedł pozytywny;
– środki zobojętniające kwas żołądkowy – stosowane doraźnie.
Jeżeli żadne metody leczenia zgagi nie są skuteczne, lekarz może zaproponować leczenie operacyjne.
Często cierpicie z powodu zgagi? Jak sobie z nią radzicie?