Kiedy wyniki badań krwi wykażą podwyższony poziom cholesterolu, należy zerknąć do kuchni – tam znajdziemy aromatyczne i smakowite sposoby na wyregulowanie poziomu cholesterolu.
W zasadzie wszystkie rośliny i roślinne przyprawy można traktować jak obniżające poziom cholesterolu – zawarty w nich błonnik nierozpuszczalny oczyszcza układ pokarmowy ze złogów, a jego frakcja rozpuszczalna hamuje tworzenie się cholesterolu. Istotnie jest jednak, by do menu wprowadzić te, które nie tylko obniżają poziom LDL, czyli „złego” cholesterolu, ale także wyraźnie podwyższają ilość tego „dobrego”, określanego skrótem HDL.
Niekwestionowanym liderem regulującym poziom cholesterolu we krwi jest czosnek. Przez wielu uznawany jest za najlepszy naturalny środek przywracający prawidłowy poziom cholesterolu. Ta bardzo intensywna w smaku i zapachu przyprawa radzi sobie z obniżką cholesterolu niezależnie od postaci, w której jest spożywana. Warto jednak pamiętać, że najwartościowszy jest czosnek surowy lub dodany do potrawy dosłownie na kilka chwil przed końcem gotowania. Wyjątkowe walory zdrowotne posiada nalewka czosnkowa – 35 dag ząbków czosnku należy zalać niepełną szklanką spirytusu i odstawić na 10 dni. Miksturą należy codziennie wstrząsać. Potem można używać, stosując 3 razy w ciągu dnia. Zaczynać należy od jednej kropli nalewki dodanej do napoju. Przy każdym posiłku dodawać o jedną kroplę więcej, aż dojdzie się do 25 kropel. Nalewka jest tak skuteczna, że nie należy jej używać częściej niż raz w roku.
photoxpress.com
Cebula również skutecznie reguluje poziom cholesterolu – należy codziennie zjadać jedno surowe warzywo przez kilka tygodni, by obniżyć poziom LDL, a podwyższyć ilość HDL.
Owies bardzo skutecznie reguluje poziom cholesterolu we krwi, a jeśli ziarna zawierają zewnętrzne łuski – dodatkowo oczyszczają z toksycznych złogów układ pokarmowy. W obniżaniu poziomu cholesterolu wskazane jest spożywanie produktów z całego ziarna.
Kapusta – sok z tej rośliny to świetny środek na oczyszczenie organizmu z toksyn. Odtruty organizm pracuje lepiej i sprawniej radzi sobie m.in. z obniżeniem poziomu cholesterolu. Liście kapusty należy przepuścić przez sokowirówkę i pić sok. Sok z kapusty można łączyć z innymi sokami owocowymi lub warzywnymi – idealnie, jeśli wszystkie przyrządzimy sami.
Karczoch – ekstrakt z liści tej rośliny można stosować jako podręczną pomoc w likwidowaniu nieznacznie podwyższonego poziomu cholesterolu.
Stosujecie jakieś środki odniżające cholesterol? Jakie? Które z nich polecacie?