Oto podstawowe składniki wykorzystywane w kuchni hiszpańskiej.
Oliwa z oliwek. Hiszpańskie oliwy, hojnie stosowane w większości potraw znane są z doskonałej jakości i znakomitego aromatu, od łagodnych po intensywne.
Ryż. Hiszpański ryż, zwany ryżem Walencja, to odmiana krótkoziarnista, o zwartej konsystencji, łatwo wchłaniająca smaki innych składników – dzięki czemu doskonale nadaje się do przyrządzania paelli. Przypomina bardziej znany włoski ryż aborio.
sxc.hu
Papryka. Oprócz klasycznej świeżej papryki słodkiej i ostrej występuje doskonałej jakości papryka wędzona. Najlepsza to pimenton de la vera, dla jak najintensywniejszego smaku wędzona wyjątkowo powoli. Słodko-gorzkim smakiem charakteryzuje się pochodząca z Tiendy La Chinata.
Szynka Serrano. Jest to jeden z produktów odpowiedzialnych za intensywnośc smaku kuchni hiszpańskiej. Szynka ta jest suszona i w cienkich plasterkach wykorzystywana jest do tapas lub też dodawana do potraw duszonych i warzywnych.
Chorizo. Tradycyjna kiełbasa hiszpańska, przyprawiana papryką i czosnkiem. Suszone chorizo podawane jest w cienkich plasterkach jako część tapas – przekąsek. Miękkie doskonale nadaje się do duszonych potraw.
Szafran. Jest to niezwykle cenna przyprawa, pozyskiwana z pręcików kwiatowych kwiatów szafranu. Na uncję tego specjału trzeba zużyć 10000 kwiatów. To właśnie w Hiszpanii produkowany jest najdoskonalszy szafran. Barwi on przyprawy na żółto i jest bardzo ostry.
Ocet winny z sherry. Jeden z najdroższych i najwspanialszych octów na rynku. Produkuje się go z najlepszej sherry, a następnie leżakuje w takich samych jak sherry beczkach, przez sześć lat.
Uwaga!
Typowe dania hiszpańskie to churros (czyli cienkie smażone paluszki), tortilla espanola (coś pośredniego między omletem a zapiekanką, paella i gazpacho (chłodnik z surowych warzyw, głównie pomidorowy).
Lubicie kuchnię hiszpańską? Co najbardziej Wam w niej smakuje? Podzielcie się opiniami.