Hinduskie jedzenie opiera się na olejach roślinnych, jednak są one różne w poszczególnych regionach. Na przykład na wschodzie popularny jest olej gorczycowy, zaś na południu – sezamowy i kokosowy. Do niedawna również popularne było masło ghee (klarowane), jednak ze względów zdrowotnych jest zastępowane olejem słonecznikowym i sojowym.
Kuchnię indyjską cechuje nieprzebrane bogactwo przypraw. One również zmieniają się w zależności od części kraju, o jakim mowa. Najbardziej podstawowe to: czarny pieprz, kmin, kurkuma, gorczyca, ziarna kolendry, asafetyda, kozieradka, imbir i czosnek. Często używana mieszanką przypraw jest garam masala. Składają się na nią kmin rzymski, kolendra, czarny pieprz, kardamon, liść laurowy, goździki, cynamon, chili i gałka muszkatołowa.
Uwaga!
Przyprawy te się praży, mieli a następnie miesza. Garam masala dodaje się do potraw pod koniec gotowania. Pod nazwą garam masala może kryć się jednak nieco inna mieszanka, ponieważ niemal każda gospodyni robi ją sama, w nieco odmienny sposób. Oprócz tych przypraw stosuje się również świeżą miętę i liście curry. Do deserów przydaje się kardamon, szafran, gałka muszkatołowa i wyciąg z płatków róży.
Lubicie kuchnię indyjską? Co najbardziej Wam w niej smakuje? Podzielcie się opiniami.