Co musisz umieć?

Oczka łańcuszka, słupki, słupki reliefowe przednie i tylne.

– włóczka Elian klasik VSV (125m/50g),
– szydełko 4,5 mm.

Wykonanie:

Zrób łańcuszek z 26 oczek i zamknij go w okrążenie oczkiem ścisłym (tak samo zamykaj wszystkie okrążenia). Każde kolejne okrążenie zaczynaj dwoma oczkami łańcuszka. W każdym oczku łańcuszka wykonaj 1 słupek.

Kolejne trzy okrążenia zrób słupkami reliefowymi: 1 słupek reliefowy przedni, 1 słupek reliefowy tylny.

Następnie zrób sześć okrążeń zwykłymi słupkami.

Dodawanie słupek na kciuk:
Okrążenie 11: W dwa pierwsze słupki poprzedniego okrążenia wrób po 2 słupki, reszta okrążenia to same słupki (28 słupków).
Okrążenie 12: 2 słupki w pierwszym słupku poprzedniego okrążenia, 1 słupek w kolejnym słupku, 2 słupki w następnym słupku, dalej słupki. (30)
Okrążenie 13: 2 słupki w pierwszym słupku poprzedniego okrążenia, 3 słupki w kolejnych słupkach, 2 słupki w następnym słupku, dalej słupki. (32)
Okrążenie 14: 2 słupki w pierwszym słupku poprzedniego okrążenia, 5 słupków w kolejnych słupkach, 2 słupki w następnym słupku, dalej słupki. (34)
Okrążenie 15: 2 słupki w pierwszym słupku poprzedniego okrążenia, 7 słupków w kolejnych słupkach, 2 słupki w następnym słupku, dalej słupki. (36)

Koniec kciuka:
Zamiast początkowych słupków tworzących kciuk w kolejnym okrążeniu wykonaj 5 oczek łańcuszka, omiń 10 słupków i kontynuuj okrążenie słupkami. Zakończ je słupkami wrobionymi w łańcuszek odcinający kciuk.

Zrób jeszcze 1 okrążenie słupkami zwykłymi i dwa okrążenia reliefowymi (na przemian 1 słupek reliefowy przedni, jeden tylny).

Schowaj nitki.

Drugą mitenkę wykonaj w identyczny sposób.

Czy znacie inne wzory na mitenki robione na szydełku? Koniecznie podzielcie się nimi z nami!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułZdrada w sanatorium
Następny artykułJakie są najczęstsze przyczyny rozwodów?

Katarzyna Wyka - blogerka kulinarna, miłośniczka smacznego, szybkiego gotowania. Działa według zasady: jeśli czegoś nie da się przyrządzić w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto to wykonać. Jest również mamą, a zawodowo - naucza języka angielskiego.

 

Odwiedź blog naszego specjalisty:

- Truscaveczka pichci

Nasz specjalista o sobie:

Kiedy ktoś mówi przy mnie "Baby do garów!" kiwam energicznie głową, bo chociaż pochodzę z rodziny, gdzie to mężczyźni gotowali lepiej i więcej, to kuchnia jest moim królestwem. Nie do pomyślenia - ja, uchodząca niegdyś za mózgowca, który z przyziemnością nie ma nic wspólnego, uwielbiam gotować, obserwować, jak zmieniają się składniki użyte do wykonania potrawy, jak mieszają się smaki i zapachy.

Od kilkunastu lat moja kuchnia tętni życiem - i choć wyprowadzając się na swoje umiałam przyrządzić najwyżej spaghetti z proszku, teraz nie tylko nieźle gotuję, ale lubię też czytać książki kucharskie nie tylko szukając w nich przepisów, ale i inspiracji, pomysłów na połączenia składników, mniej lub bardziej typowe. Już ładnych parę lat prowadzę bloga z przepisami. Zaczął się od prośby koleżanki, żebym dała jej przepis na obiad - ale przepis dla zupełnego żółtodzioba. Pomyślałam, że to dobry pomysł - przepisy na potrawy proste, smaczne i niewymagające zbyt wiele czasu i niezwykłych kulinarnych talentów. Pewna moja przyjaciółka powiedziała "Jeśli jakiegoś dania nie da się przygotować w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto je robić."

Dlatego moje przepisy, w większości wymyślane samodzielnie, opierają się na niewielu składnikach i szybkim ich przyrządzeniu. Dzięki temu każdy, kto z tych receptur skorzysta, może poczuć się mistrzem patelni, czego sobie i czytelnikom życzę.

Fot.: Hanna Matejczyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here