– 150g włóczki o grubości 230-260m/100g,
– druty 5 mm,
– igła dziewiarska.

Co musisz umieć?

Nabieranie i zamykanie oczek, oczka prawe i lewe.

Jak to zrobić?

Na druty nabierz 34 oczka.
Rz. 1: 1 oczko brzegowe zdjąć bez przerobienia, 1 oczko lewe, *1 oczko prawe, 1 oczko lewe* – powtarzaj od * do * do końca rzędu.
Rz. 2 i kolejne: 1 oczko brzegowe zdjąć bez przerobienia, 1 oczko lewe, *1 oczko prawe wkłute o rząd niżej, 1 oczko lewe* – powtarzaj od * do * do końca rzędu.

Kiedy otulacz będzie miał 140 cm, zamknij luźno wszystkie oczka i zszyj oba końce, przekręcając jeden z nich o 180 stopni.

Czy macie inne sposoby na zrobienie otulacza? Podzielcie się nimi z nami!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak zrobić na drutach buciki dla niemowlaka?
Następny artykułJak zrobić komin na drutach? Krok po kroku

Katarzyna Wyka - blogerka kulinarna, miłośniczka smacznego, szybkiego gotowania. Działa według zasady: jeśli czegoś nie da się przyrządzić w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto to wykonać. Jest również mamą, a zawodowo - naucza języka angielskiego.

 

Odwiedź blog naszego specjalisty:

- Truscaveczka pichci

Nasz specjalista o sobie:

Kiedy ktoś mówi przy mnie "Baby do garów!" kiwam energicznie głową, bo chociaż pochodzę z rodziny, gdzie to mężczyźni gotowali lepiej i więcej, to kuchnia jest moim królestwem. Nie do pomyślenia - ja, uchodząca niegdyś za mózgowca, który z przyziemnością nie ma nic wspólnego, uwielbiam gotować, obserwować, jak zmieniają się składniki użyte do wykonania potrawy, jak mieszają się smaki i zapachy.

Od kilkunastu lat moja kuchnia tętni życiem - i choć wyprowadzając się na swoje umiałam przyrządzić najwyżej spaghetti z proszku, teraz nie tylko nieźle gotuję, ale lubię też czytać książki kucharskie nie tylko szukając w nich przepisów, ale i inspiracji, pomysłów na połączenia składników, mniej lub bardziej typowe. Już ładnych parę lat prowadzę bloga z przepisami. Zaczął się od prośby koleżanki, żebym dała jej przepis na obiad - ale przepis dla zupełnego żółtodzioba. Pomyślałam, że to dobry pomysł - przepisy na potrawy proste, smaczne i niewymagające zbyt wiele czasu i niezwykłych kulinarnych talentów. Pewna moja przyjaciółka powiedziała "Jeśli jakiegoś dania nie da się przygotować w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto je robić."

Dlatego moje przepisy, w większości wymyślane samodzielnie, opierają się na niewielu składnikach i szybkim ich przyrządzeniu. Dzięki temu każdy, kto z tych receptur skorzysta, może poczuć się mistrzem patelni, czego sobie i czytelnikom życzę.

Fot.: Hanna Matejczyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here