Wykonanie cytrynowego kremu do rąk jest bardzo proste, nawet osoba, która nigdy nie robiła sama kosmetyków, bez problemu sobie poradzi. Metoda wykonania tego produktu niczym nie odbiega od tradycyjnego schematu, według którego przyrządzamy kremy czy to do twarzy, pod oczy czy właśnie do rąk.

Do przygotowania fazy tłuszczowej:

– 3 g tegomulsu

– 3 g alkoholu etylowego

– 3 g wosku pszczelego

– 20 g oleju z pestek winogron

Do przygotowania fazy wodnej:

– 100 g wody destylowanej

– 6 kropli cytrynowego olejku eterycznego

– 20 kropli panthenolu (substacja czynna)

– 5 g spirytusu

Na pierwszym etapie wszystkie składniki fazy tłuszczowej umieszczamy w słoiku, ten z kolei w garnku z gorącą wodą, który należy położyć na małym ogniu. W ten sposób powstaje tzw. łaźnia wodna, na której stapiamy składniki fazy olejowej. W drugim garnku, a najlepiej na drugiej łaźni wodnej, należy podgrzać wodę do temperatury 60-70 stopni Celsjusza. Do przygotowanej już fazy tłuszczowej powoli wlewamy wodę o odpowiedniej temperaturze, nie zapominając o mieszaniu fazy tłuszczowej. W tak sposób otrzymamy emulsję. Pozostawmy ją, by ostygła do temperatury około 40 stopni Celsjusza. Do emulsji dodajemy olejki eteryczne, witaminę E oraz – na końcu – spirytus jako środek konserwujący. W ten sposób otrzymaliśmy krem, gotowy już do użycia. Wystarczy tylko przełożyć go do docelowego opakowania.

Co powiecie o takim kremiku? Lubicie naturalne kosmetyki? Macie swoich ulubieńców? Podzielcie się opiniami!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułJak zrobić krem ochronny do rąk?
Następny artykułJak zrobić kule do kąpieli? DIY

Magdalena Solarz - studentka IV roku farmacji Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie. Interesuje się tenisem ziemnym, była zawodniczka Polskiego Związku Tenisowego. Ukończyła kurs wychowawców kolonijnych, wielokrotnie była wychowawcą i pomocnikiem instruktora tenisa ziemnego na obozach tenisowo-tanecznych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here