Produkt ten zawiera duże ilości biflawonoidów i olejków eterycznych. Odpowiadają one za działanie antyseptyczne, przeciwzapalne i kojące. Z wody różanej łatwo sporządzić okłady stosowane na zmęczone powieki czy zaczerwienione spojówki. Często wykorzystywana jest ona także w przemyśle kosmetyczny – samodzielnie lub jako składnik wielu kosmetyków. Używana jest ona zarówno do kąpieli, jak i do kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry twarzy. Działa przeciwzapalnie, łagodząco, relaksująco i odświeżająco. Ponadto woda różana oczyszcza skórę twarzy, poprawia jej napięcie i nadaje kolorytu. W kosmetyce stosowany jest także jako składnik wielu perfum oraz olejków do kąpieli.
Do wykonania wody różanej potrzebujemy płatki róż. Płatki róż należy dokładnie spłukać pod strumieniem bieżącej zimnej wody. Tak przygotowane płatki umieszczany na bawełnianym materiale i zawiązujemy w tzw. „sakiewki”, które umieszczamy w dużej szklanej misce. Do miski wlewamy wodę w takiej ilości, aby przykryć płatki róż. Następnie nakrywamy miskę folią śniadaniową i wiążemy wstążką lub używamy zwykłej gumki recepturki. Miskę zostawiamy na noc.
Następnego dnia przelewamy wywar do słoika, wyciskamy wodę z sakiewki. Otrzymaną wodę różaną najlepiej przechowywać w lodówce w zakręconym słoiku. Tak przechowywana nadaje się do użycia przez 2 tygodnie. Gdy trzymamy ją w zamrażalniku, okres ważności wydłuża się nawet do 6 miesięcy.
Uwaga!
Ważne, by płatki róż, które użyjemy, nie były pryskane żadnymi chemikaliami – mogłyby one podrażnić naszą skórę.
Używałyście kiedyś wody różanej? Jak się sprawdzała? Podzielcie się swoimi opiniami.