Przyprawy Przyprawy do galarety kurczęcej, wieprzowej

Przyprawy do galarety kurczęcej, wieprzowej

-

1. Sól.

Tak naprawdę możesz do galaretki dodać dowolne przyprawy, ale jeśli nie użyjesz soli, po prostu nie ma szans być smaczna. Użyj soli morskiej lub bogatej w minerały różowej soli himalajskiej – smak będzie podobny, ale wartość odżywcza potrawy znacząco się poprawi.

2. Pieprz.

Czarny pieprz dodaj do gotowanego wywaru w postaci całych ziaren, a po przecedzeniu galarety solidnie ją popieprz. To jeden z jej znaków rozpoznawczych – korzenny aromat i piekący smak świeżo zmielonego pieprzu.

3. Liść laurowy.

Znakomicie podkreśla smak wywarów mięsnych… a czym innym jest galareta? Ma ciepły, wyrazisty zapach i gorzkawy smak. Jeśli pokruszysz liść przed dodaniem go to potrawy, uwolni znacznie więcej zapachu, a galaretka będzie intensywniejsza.

4. Ziele angielskie.

Nie bez powodu po angielsku nazywane jest allspice – łączy bowiem w sobie aromat imbiru, goździków, gałki muszkatołowej, cynamonu, jałowca, a nawet pieprzu. Doskonale pasuje do mięsnych wywarów i pysznie komponuje z liśćmi laurowymi.

5. Czosnek.

Wydaje się nieodłączną przyprawą do mięsnych galaretek. Jego mocny zapach potrafi jednak zagłuszyć aromat pozostałych przypraw, więc dozuj go z wyczuciem. Aby wykorzystać jego moc, smak i zapach, zamiast wyciskać go przez praskę, rozetrzyj ząbek dokładnie z odrobiną soli. Wchłonie ona sok z czosnku i w ten sposób nie uronisz ani kropli.

A jakie przyprawy Ty dodajesz do zimnych nóżek?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Jaki rodzaj dekoltu wybrać?

Nic tak nie przyciąga męskiego spojrzenia jak zadbany i wyeksponowany dekolt. Czas więc odrzucić maskujące golfy, dobrać odpowiednie wycięcie dla siebie i odsłonić nieco ciała.

Pudding z tapioki – przepis

Tapioka to kaszka (a właściwie rodzaj granulatu) lub mąka wyrabiana z manioku. Nie ma żadnego smaku i zapachu i podobna jest nieco do klasycznej mąki ziemniaczanej. Jest wyjątkowo lekkostrawna, nie zawiera glutenu ani cholesterolu, dlatego też doskonale nadaje się dla osób chorych i małych dzieci.

Zobacz też

Jak przygotować dziecko na rodzeństwo?

Kiedy nasze życie kręci się wokół jednego, szczęśliwego dziecka jak przygotować go na pojawienie się rodzeństwa? Jak powiedzieć swojemu dziecku, że będzie miał brata lub siostrę?

Brak apetytu w ciąży – czy stanowi powód do niepokoju?

Większość kobiet spodziewających się dziecka zmaga się z nieposkromioną chęcią jedzenia. Tymczasem niektóre panie uskarżają się na brak apetytu...

Elementy odblaskowe: Jak jesteś widoczny na drodze?

Bezpieczeństwo pieszych na drodze w dużej mierze zależy od dobrej widoczności. Na każdym kroku słyszy się, jak ważne jest...

Może Cię zainteresuje: