1. Chłodnik litewski.
„Wtenczas wszyscy siedli i chołodziec litewski milcząc, żwawo jedli” (A. Mickiewicz). Można nie lubić „Pana Tadeusza”, ale nie da się zaprzeczyć, że smakołyków w nim co niemiara. Jednym z nich jest chłodnik litewski, zupa oparta na zsiadłym mleku (choć współcześnie używa się też kefiru i jogurtu), pełna świeżych, chrupiących jarzyn, takich jak rzodkiewka czy zielony ogórek, różowa od młodej botwinki. Podstawowymi przyprawami do chłodnika są sól, pieprz i czosnek. Ten ostatni trzeba dodać do zsiadłego mleka znacznie wcześniej, aby smaki się dobrze przegryzły. Do takiego chłodnika pasuje również znakomicie świeży koperek.
2. Gazpacho.
Hiszpański chłodnik pomidorowy ma znakomity smak i jest bardzo orzeźwiający, kwaskowy i aromatyczny. Jego bazę stanowią dojrzałe, mięsiste pomidory, ogórki, szalotka i świeża papryka. Będzie smakować idealnie, jeśli doprawisz go sowicie solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką i czosnkiem. Ciekawym dodatkiem może być pieczona lub konfitowana papryka, dodana przed zmiksowaniem. Pamiętaj też, by część warzyw zostawić niezmiksowaną – będą stanowić przyprawę same w sobie.
3. Tarator.
Tarator to danie bułgarskie, pyszny chłodnik na tłustym jogurcie z dodatkiem zielonych ogórków. Doprawia się go oliwą z oliwek, koperkiem i czosnkiem oraz solą i pieprzem. Koniecznym składnikiem taratora są posiekane włoskie orzechy, nadające mu niezwykły aromat i ciekawą fakturę.
4. Chłodnik owocowy.
Chłodniki owocowe to najczęściej zupy przecierowe, np. z jabłek (pasuje do nich cynamon czy goździki) albo zupy z kawałkami owoców, zabielane śmietaną. Do takich zup pasować będzie odrobina wanilii; można dosłodzić je cukrem z naturalną wanilią. Chłodnik arbuzowy lub arbuzowo-truskawkowy dobrze dogada się z miętą i cytryną. Możliwości komponowania chłodników owocowych są niemal nieograniczone.
A jaki jest Twój ulubiony chłodnik?