Przyprawy Przyprawy do leczo

Przyprawy do leczo

-

Jakie są najbardziej oczywiste przyprawy do leczo? Sól, pieprz i czerwona papryka. Jedynie od nas zależy, czy użyjemy papryki słodkiej, ostrej, chilli czy może pieprzu kajeńskiego z dodatkiem papryki. Do leczo warto dodać ziół. Można dodać własnej mieszanki, tego, co akurat lubimy, można skorzystać z gotowych – z ziół prowansalskich lub czubrycy. Ja zawsze dodaję rozmaryn, a czasami jałowiec. Leczo aż prosi się o czosnek, o dużą ilość czosnku. Oczywiście, im więcej papryki i czosnku, tym leczo będzie pikantniejsze. Konieczne do leczo są również ziele angielskie i liście laurowe, warto dodać majeranek i cząber.

Z bardziej oryginalnych, nietypowych, ale stosowanych w wielu kuchniach przypraw do leczo można wymienić natkę pietruszki, miętę, estragon, koper, kostkę rosołową. Uwaga! Jeśli dodamy do leczo kostkę rosołową, nie dodajemy już soli. Osobiście nie polecam takiego rozwiązania, podobnie jak nie polecam stosowania mieszanek przypraw z gatunku „Przyprawa do gulaszu, …do mięs, …do sałatek”.

Węgrzy w swojej kuchni często stosują kminek i kolendrę, które również możemy dodać do leczo. Obok nich stoi gorczyca – sprawdzi się w leczo i gulaszach, jednak nie w nadmiernej ilości, by nie zdominowała potrawy.

Przy wyborze przypraw do leczo najlepiej sugerować się mięsem, które będzie w naszej wersji leczo. Jak już pisałam, w każdym domu leczo jest nieco inne. Innych przypraw użyjemy do leczo z wołowiną, a innych do leczo z mięsem wieprzowym. Już choćby sól – wołowiny nie należy solić w trakcie gotowania.

Bardzo ważne jest, aby leczo dobrze, konkretnie doprawić. To wyrazista, kolorowa potrawa, pochodząca z kolorowej kuchni, więc musi taką pozostać. Wtedy jest pyszna. I nie musimy jechać za granicę, by mieć kawałek Węgier na własnym talerzu.

Czym Wy przyprawiacie leczo? Dajcie znać jakie są Wasze ulubione dodatki!

Jolanta Chabik

Jolanta Chabik - jest korektorem, dokumentalistą, czasami redaktorem. Wcześniej pracowała w radiu na stanowisku dziennikarza muzycznego i prezentera, a również dla portali o tematyce kulturalnej, informacyjnej i lifestylowej. Kulinaria to jej hobby i wielka pasja.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuję, bo lubię to robić. Piekę, bo lubię zapach, jaki wypełnia wtedy kuchnię. Gotowanie odstresowuje mnie, pomaga się zrelaksować. A pisanie o tym - utrwalić te smaki. W kuchni, tak samo jak smak, liczy się zapach i kolor, a również "architektura" kulinarnego dzieła. Nie ma rzeczy nieważnych. Dzięki odpowiednim dodatkom każda potrawa, nawet najbardziej banalna, może smakować zupełnie inaczej i każda może zrobić wrażenie. Kuchnia to zmysły. A zmysły nie kłamią.

Kiedy nie gotuję, pojawiam się tu i tam. Ćwiczę jogę. Przeglądam ulubione blogi. Spaceruję o zmierzchu. Szukam inspiracji w książkach, filmach, w życiu. Spotykam się z przyjaciółmi, bo ludzie są najlepszą inspiracją - także tą kulinarną. Słucham muzyki. Piję kawę, herbatę lub wino, zależnie od pory dnia. Szukam wszędzie nowych smaków. Nie boję się eksperymentów, zwłaszcza kulinarnych. Moim typem jest włoska kuchnia, pełna pomidorów, oliwek, pachnąca bazylią. Włoska kuchnia, szwedzki design, nowojorki styl - to rzeczy idealne. Bo ideał kryje się w prostocie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Syndrom sztokholmski – co to, definicja, objawy

Syndrom sztokholmski jest stanem psychicznym pojawiającym się u ofiar porwania oraz zakładników. Osoby te zaczynają odczuwać sympatię do osób, które je uwięziły. Co więcej, mogą one nawet solidaryzować się z nimi i starają się zrozumieć powody, dla których ludzie Ci posunęli się do tego rodzaju przestępstwa.

Zasady wysyłania oferty handlowej

Złożenie oferty handlowej lub jej wysłanie jest propozycją zawarcia umowy. Zgodnie z postanowieniami Kodeksu cywilnego, oświadczenie drugiej stronie gwoli zawarcia umowy należy traktować jak ofertę, pod warunkiem że w oświadczeniu tym zostały wskazane istotne postanowienia umowy – np. cena, przedmiot czy świadczenie, którego oferta dotyczy, sposób realizacji umowy, dane strony składającej ofertę.1

Zobacz też

Koktajl pomarańczowy – przepis

Cytrusy nie są owocami, które przychodzą nam do głowy, gdy myślimy o aksamitnych i kremowych koktajlach. A to właśnie z nich możemy zrobić pyszne, deserowe, delikatne shaki. Chociażby pomarańczę łatwo i bardzo różnorodnie możemy połączyć z innymi owocami i dodatkami.

Zegarek z fazami księżyca – komu się przydaje?

Obserwowanie faz księżyca to nie tylko domena wróżek czy miłośników astronomii. Nowoczesna technologia pozwala na obserwacje cyklu księżycowego bez...

Botwinka – jak zrobić tę przepyszną wiosenną zupę?

Początek wiosny to idealny czas, by korzystać ze świeżych i młodych warzyw. Królową wiosennych zup jest zupa z botwiny....

Może Cię zainteresuje: