1. Łosoś i inne tłuste ryby morskie.
Najlepszym pomysłem na doprawienie takich ryb będzie zestaw świeżo-cytrynowy, czyli: bazylia, estragon, tymianek, koperek, trawa cytrynowa i cytryna sama w sobie.
2. Pstrąg i delikatne ryby słodkowodne.
Tu nie wolno przesadzić z intensywnością przypraw, delikatne mięso takich ryb wymaga łagodnego potraktowania. Łodygi kopru, natka pietruszki czy plasterki cytryny włożone do wnętrza ryby okażą się na pewno strzałem w dziesiątkę.
3. Halibut.
Halibut chętnie łączy się z pikantnymi przyprawami, możesz więc do środka dać nieco płatków chili i bazylii, ich słodkawy posmak ciekawie zrównoważy smak ryby.
4. Dorsz.
Dorsz czy miruna zyskają na smaku, jeśli połączysz je z cytryną i tymiankiem. Złagodzą one nieco tranowy zapach tych ryb.
Pamiętaj, że gotowanie ryb na parze nie musi oznaczać, że będą nijakie i pozbawione smaku. Nie zapominaj, że także warzywa, z którymi będziesz rybę gotować, np. w sakiewce z folii aluminiowej, oddadzą jej swój smak i aromat. Śmiało korzystaj również z mieszanek przypraw – o ile składają się wyłącznie z ziół i nie zawierają soli, polepszaczy smaku i konserwantów.
A jak Ty przyprawiasz ryby do gotowania ich na parze?