W chwilach, gdy chcemy delektować się kawą i jej smakiem, a także zapachem, gdy chcemy wypić kawę gęstą, kremową – najlepsza będzie kawa orientalna, do której dodamy miodu, cynamonu, kardamonu, a nawet masła.
– mleko,
– łyżeczka masła,
– łyżeczka miodu,
– kawa, zrobiona tak, jak zwykle ją pijemy,
– cynamon.
W garnuszku podgrzewamy niewielką ilość mleka, tyle, ile chcemy dodać do normalnie zaparzonej kawy. Kiedy mleko jest już ciepłe, roztapiamy w nim masło i miód, dodajemy szczyptę cynamonu, możemy wzbogacić przepis o kardamon i imbir, a następnie wlewamy do kawy. Mieszamy. Właściwie jest już gotowa. Jeśli lubimy słodką kawę, możemy dodać cukru – najlepiej w tej kombinacji sprawdzi się cukier brązowy. Jednak należy z cukrem uważać, bo sam miód jest bardzo słodki. Kawę można dodatkowo ozdobić i osłodzić bitą śmietaną.
Można również skorzystać z nieco innego przepisu – łyżkę miodu, porcję kawy, szczyptę imbiru i nieco większą szczyptę cynamonu zalewamy gorącą wodą. Jest to wersja do kawy rozpuszczalnej i do kawy czarnej.
Do kawy najlepszy jest miód gryczany, wyrazisty i dość ciężki. W herbatach wydaje się zbyt dominujący, jednak do kawy jest idealny. Choć, oczywiście, inne miody również się nadają, mogą okazać się zbyt lekkie, w takiej sytuacji można dodać ich po prostu więcej. Ilość miodu jest oczywiście zależna od indywidualnych preferencji i gustu, tak jak ilość cukru, którą na co dzień dodajemy do kawy.
Kawa miodowa raczej nie posmakuje osobom, które preferują gorzką kawę.
Czy znacie lepsze przepisy na kawę miodową? Dajcie znać jakich dodatków używacie!