Do jego zrobienia
maliny (dowolna ilość),
cukier,
woda.
Uwaga!
Należy zachować proporcje – na 1 litr soku potrzeba 1 kg cukru. Z 1 kg malin uzyskamy około 0, 5 litra soku.
Przygotowanie dobrego soku trwa kilka dni. Należy podzielić poszczególne czynności. Na początku maliny wsypujemy do miski bądź garnka w taki sposób, by móc je docisnąć pokrywką lub talerzykiem. Tak przyciśnięte maliny odstawiamy na 2–3 dni do lodówki. Muszą być w lodówce, aby nie zapleśniały. Powinny zacząć lekko fermentować. Po tym czasie należy je wycisnąć. Najlepiej robić to przez gazę, ale może być także lignina, płótno lub inny przepuszczający sok materiał. Do uzyskanego soku dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Na soku z malin zbierają się szumowiny. Należy je na bieżąco zbierać w trakcie gotowania. Szumowiny są dla nas znakiem, kiedy sok jest gotowy. Kiedy przestaną się pojawiać, oznacza to, że sok jest już klarowny. Sok gotujemy pod przykryciem – nie chcemy, by zaczął parować.
Gotowy sok odstawiamy do ostygnięcia, do butelek lub słoików wlewamy po ostygnięciu. Lepiej sprawdzają się słoiki, ponieważ łatwiej je zawekować. Sok musi być szczelnie zamknięty, byśmy mogli go pasteryzować .
Jeśli maliny zaczną pleśnieć, nie próbujmy ich odratować. Maliny to owoce bardzo podatne na pleśń, która jest niezdrowa, rakotwórcza i zmienia smak owoców.
Znacie inny przepis na sok malinowy? Podzielcie się nim w komentarzu.