Do przygotowania sosu z patisona będzie potrzebne:
1 średni patison,
3 ząbki drobno posiekanego czosnku,
oliwa, sól i świeżo zmielony pieprz,
3 średnie pomidory,
2 łyżeczki małych kaparów,
kilka listków drobno posiekanej bazylii.
Przepis na sos jest bardzo prosty. Patisona należy umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Kostka może być spora, wtedy ładniej wygląda i patison nie rozpadnie się tak szybko w trakcie gotowania. Na dużej patelni, na oliwie, podsmażamy posiekany czosnek do momentu, kiedy zabarwi się na złoty kolor. Dodajemy patisona, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, dobrze mieszamy i przykrywamy patelnię pokrywką. Dusimy na średnim ogniu przez 15 minut. Gotujemy wodę, parzymy pomidory i kroimy je na kawałki. Po 15 minutach duszenia patisona z czosnkiem dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i kapary, dobrze mieszamy i dusimy nadal pod przykryciem jeszcze przez 10 minut na średnim ogniu.
Na ostatnie 5 minut duszenia zdejmujemy pokrywkę i wtedy dodajemy bazylię. Najlepiej taki sos podawać na gorąco jako sos do krótkiego makaronu, może być wtedy z dodatkiem mięsa mielonego drobiowego lub jako dodatek do pieczonych lub smażonych mięs i ryb.
W taki sam sposób możemy zrobić bazowy sos z bakłażana. Patison i bakłażan to jedna rodzina warzyw, są do siebie podobne, nadają się do podobnych potraw. Można je panierować i smażyć jak mięso. Świetnie komponują się ze zdrowym czosnkiem.
Znacie inny przepis z wykorzystaniem patisona? Podzielcie się nim w komentarzu.