Chorobą spotykaną tuż przed zbiorem jest szklistość miąższu. Na owocach widać błyszczące, uwodnione plamy. Są one do tego lekko odbarwione. Zmiany chorobowe są widoczne na miąższu w postaci uwodnienia tkanek. Powodem choroby są zmiany w przemianie cukrów. Dochodzi do nich w momencie wahań temperatury między dniem i nocą. Zdolności przechowalnicze roślin są znacznie obniżone. Aby zapobiec chorobie, warto stosować zabieg przerzedzania zawiązków.
Bardzo groźną chorobą jest gorzka plamistość podskórna. Objawami są ciemnozielone plamy na owocach, o średnicy ok. 5 cm. Miąższ staje się gorzki w smaku. Powodem występowania choroby jest niedobór wapnia. Aby zapobiec chorobie, należy stosować opryski z chlorkiem wapnia.
Na jabłkach i gruszkach może również wystąpić tzw. brudna plamistość. Objawia się ona ciemnoszarymi plamami, które atakują prawie cały owoc. Najczęściej choroba pojawia się w czasie częstych opadów deszczu jesienią. Choroba znacznie obniża walory estetyczne i smakowe owoców.
Na śliwach, czereśniach, wiśniach czy brzoskwiniach może wystąpić brunatna zgnilizna owoców. Największe zniszczenia sieje w uprawie wiśni i śliwy. Choroba objawia się brunatnieniem i zamieraniem kwiatów i owoców. Owoce ulegają także mumifikacji. Aby walczyć z chorobą, należy systematycznie usuwać mumie oraz porażone części, gdyż mogą one być ogniskami choroby. Pomagają również opryski fungicydami.
Śliwy równie często atakowane są przez szarkę. Pojawiają się żółte plamy na liściach, a na niedojrzałych owocach – fioletowe plamy. Chore drzewa należy usuwać z działki i nie dopuszczać do rozprzestrzeniania się choroby. Na brzoskwiniach i morelach może dojść do parcha moreli i brzoskwini. Na dojrzewających owocach powstają plamy w kolorze oliwkowym. Należy usuwać przede wszystkim liście i pędy, które są porażone. Stanowią one źródło choroby.
Nawet na owocach malin mogą wystąpić objawy chorobowe. Najczęściej maliny atakuje szara pleśń. Choroba atakuje zwłaszcza w deszczowe okresy. Na owocach pojawia się szary, pylący nalot. Konsekwencją jest gnicie owoców. Przy tej chorobie należy uważać, by nie rozprzestrzeniła się na inne sąsiednie rośliny.
W przypadku większości roślin samo zapobieganie chorobom nie wystarcza. Często istnieje potrzeba użycia chemicznych środków. Pamiętajmy jednak, aby je ograniczać. Często lepszym rozwiązaniem będzie usunięcie z działki mocno porażonych drzewek.
Z jakimi chorobami owoców spotykacie się najczęściej? Czy macie jakieś sprawdzone sposoby by ich uniknąć? Dajcie znać w komentarzu.