Niektórzy kucharze mówią o nim „kawior warzywny”, co ma sporo sensu, ponieważ słowo „ajvar” pochodzi od tureckiego „havyar,” czyli kawior właśnie. Tak naprawdę jednak oba rarytasy nie mają ze sobą nic wspólnego – prawdziwy kawior powstaje z ikry, podczas gdy ajvar to danie stricte warzywne.
A jak zrobić domowy ajvar? To niezbyt skomplikowane, a o ile użyjesz składników najlepszej jakości, w pełni sezonu ich dostępności, taka domowa pasta z pewnością nie będzie ustępowała tej serwowanej w dawnej Jugosławii.
– 6 czerwonych słodkich papryk
– 2 bakłażany
– 1 ząbek czosnku
– sok z jednej cytryny
– pół filiżanki oliwy z oliwek
– siekana pietruszka
– sól
– pieprz
Wykonanie:
Warzywa umyj i włóż w całości do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz aż będą miękkie. Zanim ostygną, zdejmij z nich skórkę, a gorący miąższ rozdrobnij. Dopraw do smaku wyciśniętym czosnkiem i sokiem z cytryny. Wmieszaj oliwę i pozwól warzywom na jej wchłonięcie.
Wyłóż do salaterki i posyp je siekaną pietruszką. Możesz przyrządzić wersję pikantną, dodając do pasty pół łyżeczki ostrej papryki.
Ajvar podawaj jako dip do chipsów, pastę do pieczywa lub wszędzie tam, gdzie występuje zwykle sos pomidorowy.
Czy znacie inny przepis na ten dip? Podajcie nam go w komentarzu.