Choć podaje się ją na różne sposoby, jedno jest pewne, na wielkanocnym stole nie może jej zabraknąć. Musi pachnąć czosnkiem, powinna być dobrze przyprawiona solą, czarnym pieprzem i czasem majerankiem, by dodawać zupie lub bigosowi smaku. A gdyby tak pokusić się o zrobienie jej własnoręcznie? Oto jeden z przepisów na przygotowanie białej kiełbasy.

3 kg chudego wieprzowego mięsa, np. łopatki
3 kg tłuściejszego wieprzowego mięsa, np. karkówki
5 ząbków czosnku
12 – 14 dag soli
opcjonalnie 6 g saletry
10 g majeranku
1,5 – 2 łyżeczek czarnego zmielonego pieprzu
2 szklanki wody
jelito cienkie do napełniania

Mięso chudsze zmielić w maszynce do mięsa przez sitko z większymi oczkami lub pokroić w kostkę. Mięso tłuściejsze zmielić w maszynce do mięsa przez sitko z mniejszymi otworami. W dużej misce wymieszać obydwa rodzaje mięsa, wlać wodę i wyrabiać rękami tak długo, aż stanie się kleista, po czym dodać przyprawy (czosnek nie może mieć zielonych kiełkujących końcówek, a jeśli je posiada, trzeba je odkroić), dokładnie wszystko wymieszać i odstawić na kilka godzin. Napełnić jelita, zawiązać końcówki, powiesić w suchym miejscu i pozostawić do obsuszenia o. 24 godzin. Po tym czasie kiełbasę włożyć do wrzącej wody i nie gotując, parzyć przez ok. 20 minut.

Jak podawać białą kiełbasę? Oto kilka sposobów:

– kiełbasę ugotować w osobnej wodzie, pokroić na mniejsze części, włożyć do żuru razem z usmażoną na jasno brązowo cebulką,

– kiełbasę ugotować, a na jej wywarze przyrządzić żur lub biały barszcz, po czym kawałki kiełbasy umieścić w talerzu z zupą

– kiełbasę ugotować i podać na osobnych talerzykach z chrzanem, musztardą lub ćwikłą

– ugotowaną kiełbasę podawać układając ją na gorącym bigosie

– kiełbasę podgotować kilka minut, po czym ułożyć w żaroodpornej formie na dużej ilości cebuli pokrajanej w plastry, polać odrobiną oleju lub oliwą i zapiec w piekarniku

– podgotowaną kiełbasę pokroić w plastry i usmażyć z cebulą, dodać do żuru

– przyrządzić na wywarze z kiełbasy sos musztardowy lub chrzanowy

– ugotowaną kiełbasę można także upiec na grillu – bezpośrednio na ruszcie lub zawiniętą z plastrami cebuli w folii aluminiowej – do tego celu świetnie nadają się cienkie białe kiełbaski, które zawija się wokół siebie tak, by stworzyć coś na kształt muszli ślimaka,

– podać kiełbasę z sosem piwnym.

Jakkolwiek przygotowaną białą kiełbasę podawać z pieczywem, gotowanymi lub grillowanymi warzywami.

Co jeszcze przygotowujecie w domu na Wielkanoc? Znacie inne przepisy na białą kiełbasę? Podzielcie się nimi!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułRingo – zasady gry
Następny artykułRummikub – zasady gry

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here