Choć podaje się ją na różne sposoby, jedno jest pewne, na wielkanocnym stole nie może jej zabraknąć. Musi pachnąć czosnkiem, powinna być dobrze przyprawiona solą, czarnym pieprzem i czasem majerankiem, by dodawać zupie lub bigosowi smaku. A gdyby tak pokusić się o zrobienie jej własnoręcznie? Oto jeden z przepisów na przygotowanie białej kiełbasy.
3 kg chudego wieprzowego mięsa, np. łopatki
3 kg tłuściejszego wieprzowego mięsa, np. karkówki
5 ząbków czosnku
12 – 14 dag soli
opcjonalnie 6 g saletry
10 g majeranku
1,5 – 2 łyżeczek czarnego zmielonego pieprzu
2 szklanki wody
jelito cienkie do napełniania
Mięso chudsze zmielić w maszynce do mięsa przez sitko z większymi oczkami lub pokroić w kostkę. Mięso tłuściejsze zmielić w maszynce do mięsa przez sitko z mniejszymi otworami. W dużej misce wymieszać obydwa rodzaje mięsa, wlać wodę i wyrabiać rękami tak długo, aż stanie się kleista, po czym dodać przyprawy (czosnek nie może mieć zielonych kiełkujących końcówek, a jeśli je posiada, trzeba je odkroić), dokładnie wszystko wymieszać i odstawić na kilka godzin. Napełnić jelita, zawiązać końcówki, powiesić w suchym miejscu i pozostawić do obsuszenia o. 24 godzin. Po tym czasie kiełbasę włożyć do wrzącej wody i nie gotując, parzyć przez ok. 20 minut.
Jak podawać białą kiełbasę? Oto kilka sposobów:
– kiełbasę ugotować w osobnej wodzie, pokroić na mniejsze części, włożyć do żuru razem z usmażoną na jasno brązowo cebulką,
– kiełbasę ugotować, a na jej wywarze przyrządzić żur lub biały barszcz, po czym kawałki kiełbasy umieścić w talerzu z zupą
– kiełbasę ugotować i podać na osobnych talerzykach z chrzanem, musztardą lub ćwikłą
– ugotowaną kiełbasę podawać układając ją na gorącym bigosie
– kiełbasę podgotować kilka minut, po czym ułożyć w żaroodpornej formie na dużej ilości cebuli pokrajanej w plastry, polać odrobiną oleju lub oliwą i zapiec w piekarniku
– podgotowaną kiełbasę pokroić w plastry i usmażyć z cebulą, dodać do żuru
– przyrządzić na wywarze z kiełbasy sos musztardowy lub chrzanowy
– ugotowaną kiełbasę można także upiec na grillu – bezpośrednio na ruszcie lub zawiniętą z plastrami cebuli w folii aluminiowej – do tego celu świetnie nadają się cienkie białe kiełbaski, które zawija się wokół siebie tak, by stworzyć coś na kształt muszli ślimaka,
– podać kiełbasę z sosem piwnym.
Jakkolwiek przygotowaną białą kiełbasę podawać z pieczywem, gotowanymi lub grillowanymi warzywami.
Co jeszcze przygotowujecie w domu na Wielkanoc? Znacie inne przepisy na białą kiełbasę? Podzielcie się nimi!