– 300 g ryżu basmati
– 25 g masła
– 1 spora cebula, pokrojona w cieniutkie talarki
– 1 listek laurowy
– szczypta kardamonu
– kawałek kory cynamonowej
– 1 łyżeczka kurkumy
– 4 pojedyncze filety z kurczaka, pokrojone w kostkę
– 4 łyżki pasty curry
– 85 g rodzynków
– 850 ml bulionu drobiowego
– siekana natka kolendry i płatki migdałowe do dekoracji
Wykonanie:
Namocz ryż w ciepłej wodzie, następnie odcedź na sitku i przelewaj zimną wodą dopóty, dopóki nie będzie całkiem wymyty.
W rondlu roztop masło i podsmażaj cebulkę z liściem laurowym i innymi suchymi przyprawami, aż się zeszkli. Dodaj kurczaka i pastę curry. Dorzuć ryż i rodzynki i zalej wszystko bulionem. Przykryj, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 10 minut.
Wyłącz gaz i przykryj garnek na kolejne 10 minut. Po tym czasie dokładnie wymieszaj, dodając połowę posiekanej kolendry – resztą posyp potrawę na talerzach. Wierzch udekoruj płatkami migdałowymi.
Czy znacie inny przepis na to danie? Podajcie nam go w komentarzu.